Азиатската страна ще куши 66 изтребителя F-16

Съединените щати одобриха сделка за 8 милиарда долара като военна продажба на 66 изтребителя F-16 на Тайван, съобщи Агенцията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната, съобщи Би Би Си.

„Държавният департамент взе решение за одобрение на евентуална чуждестранна военна продажба според TECRO [Тайбейско икономическо и културно представителство] за самолетите 66 F-16 C/D Block 70 и свързаното с него оборудване и подкрепа за приблизителни разходи от 8 милиарда долара“, се казва в съобщение.

МС реши: Купуваме осем F-16 за 1,256 млрд. долара

Предложената сделка помага да се обслужват националните и икономическите интереси за сигурността на Съединените щати, като се подкрепят усилията на Тайван да модернизира военните си сили и да се поддържа надеждна отбранителна способност, според съобщението.

Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната също заяви, че предложената продажба ще помогне за поддържане на политическа стабилност, военното равновесие и икономическият напредък в региона.

В петък говорителят на китайското външно министерство заяви по време на пресконференция, че САЩ нарушават суверенитета на Китай и се намесват във вътрешните му работи, като предоставят на Тайван изтребители.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.