Тя представя стари и неизвестни произведения, създадени от прочути творци

Изложба, вдъхновена от Майкъл Джексън, бе открита в Хелзинки, предаде БТА.

Изложбата "Майкъл Джексън: На стената" представя стари и неизвестни произведения на изкуството, създадени от прочути творци, като Анди Уорхол, американския фотограф Дейвид Лашапел и британския специалист в керамиката Грейсън Пери.

Изложбата включва 90 творби и първо бе показана през 2018 г. в Националната портретна галерия в Лондон, където получи ласкави отзиви от критиката. След това бе представена в Париж и Бон, преди да гостува в Хелзинки. 

Навършват се 10 години от смъртта на Майкъл Джексън

Показването й в Германия и Финландия е след новата поредица обвинения в сексуални посегателства срещу Майкъл Джексън. "Не можем да премълчим тези въпроси и осъждаме всяка форма на сексуално насилие. Искаме обаче да осигурим среда за свободни дискусии, в която творците да се изкажат. Изложбата и участващите в нея творци не възхваляват Майкъл Джексън, а анализират влиянието му в областта на културата", каза кураторката в Музея за модерно изкуство в Еспоо Аря Милер.

Редица вдъхновени от Майкъл Джексън творби имат нещо общо с гротеската, като създадената от Пол Маккартни огромна позлатена статуя на певеца с неговия домашен любимец, шимпанзето Бъбълс, и портрета в естествени размери, поръчан на Кехайнд Уайли от Джако малко преди смъртта му през 2009 г. За румънския художник Дан Михалтяну, който се е интересувал от влиянието на певеца в посткомунистически Букурещ, Майкъл Джексън ще остане завинаги една икона.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.