Организацията призова да се инвестират 34 милиарда долара до 2030 г.

Усилията в борбата с маларията, която върлува най-вече в Африка, са достигнали мъртвата точка от две години, предупреди Световната здравна организация (СЗО), цитирана от БТА. Организацията призова да се инвестират 34 милиарда долара до 2030 г. за създаване на по-ефикасна ваксина. 

Случай на малария е установен в бежанския лагер в Харманли

"Светът е на кръстопът. Реализираният през последните няколко десетилетия исторически напредък е на път да бъде забавен", заяви директорът на Глобалната програма на СЗО за борба с маларията Педро Алонсо. Той отбеляза, че СЗО се изказва недвусмислено в полза на изкореняването на маларията, но че при сегашните възможности е малко вероятно това да бъде осъществено. 

Експеримент на NOVA: Действат ли средствата срещу комари?

Светът не е на правилния път за постигане на поставената през 2015 г. цел - през 2030 г. случаите на малария и предизвиканите от болестта смъртни случаи да бъдат намалени с 90 на сто. В нов документ на експертна група на СЗО се посочва, че след напредъка, свързан с намаляване на случаите на малария и на дължащите се на болестта смъртни случаи, се наблюдава стагнация. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.