Гергей Карачон победи досегашния кмет Ищван Тарлош

Гергей Карачон победи досегашния кмет на Будапеща Ищван Тарлош на местните избори в столицата, предаде БТА.

Опозиционните партии спечелиха изборите и в други унгарски градове. Резултатът от местните избори няма да повлияе върху властта на национално ниво на премиера Виктор Орбан, чието правителство има зад себе си силна икономика. Управляващата партия Фидес продължава да е изключително популярна в селските райони. Следващите парламентарни избори са чак през 2022 г., а Орбан (който дойде на власт през 2010 г.) разполага със значително мнозинство в парламента.

Лидерите от Вишеградската четворка са доволни от ресорите на еврокомисарите си

След като бяха преброени 81,6 процента от бюлетините, стана ясно, че кандидатът на либералната опозиция за кмет на Будапеща Карачон печели 50,6 процента от гласовете, а кандидатът на Фидес и досегашен градоначалник на столицата Тарлош - 44, 3 процента (данните са взети от интернет страницата на унгарската избирателна комисия).

Кандидатите на опозицията отбелязаха успехи и в други градове на Унгария - предварителните резултати сочат, че те печелят местните избори в десет от 23-те големи унгарски градове.

ЕК и Унгария сближават позициите си по миграционната политика

"Днес гражданите на Будапеща решиха, че е дошло време за нещо различно. Ние приемаме това решение. В името на интересите на Унгария и на гражданите на Будапеща ние сме готови за сътрудничество" с опозицията, заяви на пресконференция унгарският премиер Виктор Орбан.
Орбан каза, че се очаква Фидес да спечели местните избори в над половината от градовете с население над 5000 души и подчерта, че на национално ниво неговата партия остава най-силната в Унгария.
Премиерът Орбан изтъкна, че Фидес ще трябва да анализира резултатите от изборите и да направи необходимите корекции на политиката си.

Орбан разкритикува ЕС за миграцията и икономиката

"Преподадохме на всички урок по демокрация. Появи се опозиционно обединение, каквото отдавна очакваха избирателите, и резултатът (от местните избори) ни казва, че това е пътят, по който трябва да продължим", каза пред ликуващите си симпатизанти победителят на изборите в Будапеща Гергей Карачон.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.