Срещата се проведе ден след като Турция се споразумя със Съединените щати за временно преустановяване на настъплението

Войната в Сирия и изтеглянето на американските сили. Това са основните теми, които обсъдиха държавният секретар на САЩ Майк Помпео и израелският премиер Бенямин Нетаняху на среща в Ерусалим, предаде БТА.

Разговорите идват ден след като Турция обяви, че временно преустановява настъплението си срещу кюрдските сили в Сирия.

Анкара започна своята операция в Северна Сирия, след като американският президент Доналд Тръмп изтегли войските на САЩ от района, откривайки нов фронт в сирийската война. Турското настъпление принуди над 200 000 мирни жители да избягат от района.

Въпреки временното примирие: Все още се водят боеве в Северна Сирия

В кратки коментари след срещата Помпео похвали "забележителните, близки отношения" с Израел. „Обсъдихме всички положени от нас усилия за противодействие на заплахата не само за Израел, но и за региона и света, от страна на Иран", каза държавният секретар на САЩ. "Обменихме идеи как можем да гарантираме заедно стабилността в Близкия изток и как да продължим общите си усилия за справяне с предизвикателствата, пред които е изправен светът в Близкия изток”, каза Помпео.

Нетаняху, на свой ред, благодари за неизменната помощ на САЩ. Запитан какво мисли за прекъсването на турската офанзива, израелският премиер отговори: "Надяваме се нещата, че ще развият по най-добрия начин."

Турция спря военната операция в Сирия

Израел смята сирийските кюрди, които бяха съюзници на САЩ, за противотежест на ислямистките бунтовници в Северна Сирия. Той се тревожи, че бойците, съюзени с неговия враг Иран, може да запълнят вакуума, оставен от Съединените щати, отбелязва АП.

Кюрдите отговориха на американското изтегляне, като поканиха подкрепяните от Русия и Иран сирийски правителствени сили в градове, намиращи се в райони под техен контрол.
Дипломатическите инициативи на Тръмп към Иран напоследък, успоредно с уволнението на твърдолинейния съветник в Белия дом по националната сигурност Джон Болтън, също накараха Израел да се замисли.

Прекратяването на огъня, договорено вчера в Анкара от американски екип, включващ държавния секретар и вицепрезидента Майк Пенс, дава на кюрдските сили пет дни да се изтеглят от "зоната за сигурност", която Турция иска да контролира.

Делегация на САЩ пристигна в Турция, Ердоган отказва да я приеме

Израел разглежда посещението на Помпео след постигнатото вчера примирие до голяма степен като опит за успокояване на безпокойството му, че изтеглянето на американските сили може да изложи еврейската държава на нападения от Иран или подкрепяни от него групировки.
По-късно днес държавният секретар на САЩ ще замине за Брюксел за среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.