По неясни причини избирателната комисия спря да обявява резултатите за близо 24 часа

Хаос настъпи в Боливия, след като избирателната комисия обяви, че президентът Ево Моралес е спечелил изборите на първи тур. Основният опонент на Моралес не призна резултата, а в няколко града гневни тълпи извадиха урните от избирателните секции и ги подпалиха, съобщава БГНЕС.

Либералите на Джъстин Трюдо ще останат на власт в Канада

По неясни причини избирателната комисия спря да обявява резултатите за близо 24 часа. След това разпространи данни, че Моралес води пред Карлос Меса с повече от очакваното - 46,85 на 36,73%. Това беше точно необходимата разлика от 10%, за да може действащият президент да обяви победа.

Само няколко часа по-рано Меса празнуваше, че се е класирал за втори тур, след като преброяването на 84% от гласовете сочеше, че подадените гласове за Моралес не са достатъчно, за да избегне балотаж.

Нетаняху отказа мандата за съставяне на нов кабинет

Промяната в съотношението на гласовете и необяснимата пауза в обявяването на резултатите изкараха на улицата хиляди гневни граждани.

В столицата Ла Пас те влязоха в сблъсък с полицията. В южния град Сукре бяха подпалени офиси на избирателната комисия, а в Тариха - разбити много избирателни секции.

Ердоган и Путин се срещат в Сочи заради ситуацията в Сирия

Организацията на американските държави, която имаше наблюдатели на изборите, попита комисията защо е спряла да брои гласовете, след като е достигнала до 83,76% от бюлетините.

"Дотогава данните сочеха, че ще има втори тур. Те съвпадаха със статистиката, която имахме ние", каза водачът на мисията на Организацията на американските държави Мануел Гонсалес.

САЩ, Аржентина и Бразилия също изразиха притеснение от спирането на броенето за близо денонощие.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.