Разминават ли се резултатите от пробите на институциите и на доброволческите организации?

Има ли наличие на тежки метали във водите на река Струма и язовир „Пчелина”? Два месеца, след като тонове мъртва риба изплува от язовира се оказа, че анализите на Изпълнителната агенция по околна среда и водите и тези на Централно рибно-опазващата организация се разминават драстично.

Гъста бяла пяна покри река Струма в Перник (ВИДЕО)

Реката променя цвета си ежедневно, а по поречието й се появява неприятна миризма.

„В продължение на 6 месеца - от май до септември, Струма течеше в различни цветове - кафява, бяла, черна, жълта”, разказва Марио Антонов от Централно рибно-опазващата организация.

През септември местната екоинспекция взема проби от водата на язовир „Пчелина”. Същото правят и от организацията. Резултатите обаче се разминават. Според тези на Изпълнителната агенция по околна среда причина за влошеното състояние на реката е битово-фекално замърсяване.

„Резултатите показват превишения на стойностите на следните анализирани показатели: биологична потребност от кислород, необходимият кислород за разлагане на органична материя, общ азот и общ фосфор”, каза Людмила Халачева, главен експерт в РИОСВ-Перник.

Задълбочава ли се водната криза в Пернишко?

Анализите на пробите, взети от граждани, обаче сочат съвсем друго - наличие на големи количества тежки метали. Това е установил и ихтиологът Тихомир Стефанов.

„Това, което мен ме притеснява, виждайки тези данни, е увеличеното количество на тежки метали, които в някои от показателите са много над максимално допустимата норма. Самото олово е повече от 10 пъти над максимално допустимата концентрация. Нещо подобно се наблюдава и с други метали, като цинка, например. Над нормата са хромът и манганът. Изследвани са доста елементи, които показват концентрации над максимално допустимите”, посочи Стефанов.

Още по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.