Животът на 44% от убитите през 2018 г. жени е отнет от бившите им или настоящи партньори

„Насилието над жените е породено от това, че те са жени. Тоест техният пол е основата за насилието. Защото ние се учим от деца, че момчетата не плачат, а момичетата трябва да слушат и да са домакини вкъщи. 44% от жените, убити през миналата година, са убити от техните бивши или настоящи партньори, като най-честата причина е ревност”, Това заяви в ефира на предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” Стойо Тетевенски, член на колектива "ЛевФем".

„Жените все още са жертви на насилие и биват убивани в дома си. Имаме нужда от хората, които припознават тази кауза да бъдат с нас на протест”, каза Надежда Дерменджиева, изпълнителен директор на Български фонд за жените по повод предстоящата в понеделник вечер демонстрация в София под надслов „Докато има насилие - борбата продължава”. Той се провежда в Международен ден на ООН за борба с насилието над жени и момичета. Исканията на протестиращите са превенция, обучение на кадри в държавната администрация, образование и информационни кампании на държавно ниво. 

„Правителството и хората, които имат най-голяма власт при взимането на решения, са и хората с най-голяма тежест при формиране на общественото съзнание”, коментира Тетевенски.

„Със сигурност това, което Истанбулската конвенция дава, е всеобхватен подход, който засяга всички области на проблема”, добави той.

Един от основните аргументи против конвенцията е, че тя не касае само насилието срещу жени или онеправдани хора, а включва и други теми, касаещи възпитанието, ролята на половете и др.

„За съжаление, противниците на идеята в България бяха най-ясно видими. Ние, като защитници на правата на жените и изобщо човешките права, вярваме, че обществото върви напред”, обясни Дерменджиева. И призова: „Нека всички борим насилието във всичките му форми. За мен най-добрата превенция е образованието - да учим хората на доброто, на толеранс и на това, че жените и мъжете могат да мечтаят без граници”.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.