В него се посочва, че двете държави имат отлично сътрудничество в отбраната

Визовият режим, енергетиката, сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната, както и върховенството на закона. Това бяха ключовите теми, по които разговаряха президентът на САЩ Доналд Тръмп и премиерът Бойко Борисов.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Със споразумение за стратегическо партньорство завърши срещата  Тръмп-Борисов в Белия дом.  В него се посочва, че двете държави имат отлично сътрудничество в отбраната и ще изработят пътна карта за противодействие на морските и хибридните  заплахи в черноморския регион.

Тръмп към Борисов: Вие сте пример за Германия, визите може да паднат (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Имаме много добри отношения. Сега ще формализираме някои неща, но отношенията, които имаме с България са много силни. Страхотен народ”, заяви Доналд Тръмп.

„Всички, които си мислеха, че идваме тук да ни кажат „Не, не купувайте оръжия!” Точно обратното се получи”, смята Борисов.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#bulgaria #usa #donaldjtrump #whitehouse

A post shared by Boyko Borissov (@boyko.borissov) on

Черно море остава спокойна зона, а новите изтребители били най-добрите. Във Варна ще има логистичен център на НАТО, но не и военна база.

Борисов след срещата с Тръмп: Убеден съм, че визовият режим ще падне (ВИДЕО)

„В координационния център, трябва да правите голяма разлика с база. Винаги съм казвал учения, колкото може повече, за да може възпиращата ни мощ да бъде ясна за всички”, добави премиерът.      

Изразен е и интерес към реализацията на АЕЦ "Белене". Премиерът Борисов е обяснил на Доналд Тръмп, че няма как да изхвърли руските реактори, но централата ще е 100% българска.  Помощ се очаква и за газовата диверсификация. 

„Oще тази седмица идват техните ядрени експерти. Ще отидат да видят „Белене”, ще отидат да видят реакторите, цялата инфраструктура на „Козлодуй”, коментира Борисов. „„Белене” е българска централа, със 100% българска собственост. Освен това ние след 10 години в „Козлодуй” ще имаме много площадки. Аз му казах, че не мога да почна да правя нови американски реактори, а два чисто нови да отидат в реката, е ме бият българите с камъни”, заяви Борисов.

СРЕЩАТА БОРИСОВ-ТРЪМП: Ще падне ли визовият режим?

Безспорно визовият режим се превърна в най-горещата тема. И двете страни показаха желание да решат проблема, но конкретика все още няма.

„Убеден съм, че визите ще паднат. С Канада визовият режим е много ярък пример, че не създаваме никакъв проблем. Мисля, че Тръмп ме разбра, че ще остане в сърцата на българите, ако направи този жест”, сподели той.

СТРАТЕГИЧЕСКА СРЕЩА: Какво си казаха Бойко Борисов и Доналд Тръмп?

„Имаме чудесно приятелство, чудесен народ. Има много хора от България, които са в тази страна, живеят тук. Те стават граждани на САЩ. Ще говорим за визите по искане за визите на вашият министър-председател. Но имате много добри хора, много добро приятелство”, заяви президентът Тръмп.

В споразумението е записано още, че САЩ ще ни окажат помощ в борбата с корупцията по високите етажи и чрез полицейско сътрудничество, обучения и техническа помощ.

Сега на ход да покаже гостоприемство е България. Борисов покани Доналд Тръмп на посещение.

„Възможно е да дойда. Това е държава, с която имаме много общо, а премиера го харесваме, така че това може и да се случи”, заяви Тръмп.

А на финала Борисов и Тръмп са обсъдили и спортните си страсти.

 

 

ВСИЧКО ЗА СТРАТЕГИЧЕСКАТА СРЕЩА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.