Президентът Румен Радев е начело на българската делегация

Среща на върха в Лондон, на фона на скандали и остри реплики между лидерите от НАТО. Започна заседанието на държавните и правителствените ръководители на 29-те държави.

След прием и вечеря, днес лидерите се събраха и за семейна снимка, но едва ли ще се разминат и семейните скандали. Високите почести и сериозната организация не можаха да скрият различията между лидерите. Срещата служи и да напомни на лидерите, че съюзът защитава над един милиард души.

„Един за всички, всички за един”, както каза Борис Джонсън явно е трудно изпълнимо, защото през 1949 година НАТО започва с 12 съюзника, а сега те са 29. Сега е трудно да се държи единен фронт сред толкова много държави. Започна самата среща на лидерите, на която се възлагат надежди за помирение и разбирателство.

Спорове и скандали на срещата на върха на НАТО (ОБЗОР)

„От 2016 година съюзниците от Европа и Канада са осигурили 130 милиарда долара в бюджета за отбрана. Тези средства ще нараснат до 400 милиарда през 2024. Не е вярно, че НАТО  е в мозъчна смърт. НАТО е жив. НАТО  е адаптивен. Той е най-успешният алианс, защото се променя когато светът го прави. След гоидини, в които сме намалявали бюджетите сега ги увеличаваме. Това което виждаме че, сега САЩ и Европа правят много повече отпреди”, заяви Йенс Столтенберг,  генерален секретар на НАТО.

НАТО за първи път ще признае предизвикателствата на Китай пред Алианса

„Причината НАТО да е толкова успешен е много простият принцип „Един за всички, всички за един. НАТО осигурява спокойствие и мир за всички. Ние в Великобритания 2% от БВП  за отбрана и ще увеличаваме средствата. Ние осигуряваме много и разнообразна бойна техника”, каза премиерът на островната държава Борис Джонсън.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.