"Целта не е да бъде създаден нов противник", заяви Столтенберг

НАТО утре за първи път официално ще признае предизвикателствата, които поставя Китай пред Алианса, предаде БТА.

Генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг обаче се противопоставя на това Пекин да бъде посочван като нов противник.

"Китай разполага с втория по големина бюджет за отбрана в света и има много нови и съвременни възможности, сред които ракети с голям обсег, които могат да достигнат до всяка точка в Европа и Съединените щати", подчерта Столтенберг няколко часа преди началото на срещата на върха на НАТО в Лондон по случай 70-ата годишнина на алианса. Лидерите на 29-те страни членки на НАТО се очаква да подпишат утре съвместна декларация, признаваща "възможностите и предизвикателствата", поставяни от Китай.

Макрон: Европа е застрашена от нови руски ракети

Планира се те да одобрят и доклад, съдържащ план за действие на НАТО спрямо Пекин. "Целта не е да бъде създаден нов противник, а да анализираме, разберем и отговорим по балансиран начин на предизвикателствата, които поставя Китай", категоричен бе Столтенберг. Пекин е обвиняван в извършването на кибератаки срещу Европа и в индустриален шпионаж, което може да се отрази на сигурността на държавите от Алианса, изтъкна генералният секретар.

Според Столтенберг "трябва да отчетем факта, че Китай се приближава към нас в Арктика, Африка и Европа, където прави огромни инвестиции в нашите инфраструктури, и в киберпространството".

Тръмп: САЩ и Русия искат нов договор за ядрените оръжия

Европа полага усилия да формулира обща позиция по отношение на Китай, но между различните европейски държави съществува разделение. Някои страни членки на Европейския съюз твърдят, че Китай е заплаха, а други (основно от Южна и Източна Европа) се радват на желанието на Пекин да инвестира в инфраструктурни проекти.

В проекта за декларация на срещата на НАТО, който вече бе одобрен от постоянните представители на страните членки в НАТО, се подчертава и необходимостта от сигурни и устойчиви комуникационни системи - в частност инфраструктурите за мобилните мрежи от пето поколение (5G). Китайски компании, като гиганта Huawei, искат активно да участват в изграждането на тези мрежи.

Вашингтон упражни натиск върху Европа да изключи Huawei от процеса по изграждане на 5G мрежите заради тесните връзки на компанията с китайското правителство и риска инфраструктурите да бъдат използвани от Пекин за шпионаж.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си