Над 50 000 семейства у нас с репродуктивни проблеми чакат за донорски материал

Над 50 000 са българските семейства с репродуктивни проблеми, които в момента чакат за донорски материал. Долната възраст на жените, които се нуждаят от донорски яйцеклетки, е паднала до 23 години. Като част от кампанията „Дни на донорството“, днес в болницата за женско здраве ще бъдат прегледани безплатно 100 двойки с репродуктивни проблеми. За щастие, Албена и Владимир вече не са сред тях. 

"Нито съм се замисляла, нито съм се колебала. Слушам някои жени, реципиентки като мен: "Ама то няма да е мое дете, то не знам си какво". Нищо подобно! Даже дъщеря ми прилича на мен, всеки го казва", заяви Албена Панева.

Скоро Мария - Виктория ще има братче, или пък сестричка. Новият живот ще се появи на бял свят по същия начин - чрез дарена яйцеклетка.

"Надявам се, че има много добри жени, които биха станали донори, за да помогнат на такива като мен", каза Албена.

Албена и съпругът й Владимир са заедно са 15 години. Допреди 3 обаче, семейството им се състояло от тях двамата. Днес, са вече петима, защото преди 7 месеца Мария-Виктория се сдобила и с братче, и със сестричка.

СПОРЕД ПРОУЧВАНЕ: Едва 35% от българите са готови да станат донори

"Аз бих казал, че исках веднага, откакто се запознахме. Тя си беше любов от пръв поглед. Почувствах я като моя човек и че искам да имам деца от нея", каза Владимир Куманов.

Последвали няколко неуспешни опита, а след тях и опити за инвитро. Затова, когато чули за варианта "донорска яйцеклетка", семейството не се замислило.

"По-скоро трябваше да се молим да ни дадат шанс, отколкото да ни убеждават", каза още Владимир.

"Албена е типичен пример на човек, който силно иска дете, който е готов да се бори за него и който е готов да не се спре пред нищо. С нея имахме и трудни моменти, но винаги след сълзите, тя е намирала сили за усмивка", заяви д-р Георги Стаменов, акушер-гинеколог, МБАЛ "Надежда".

Така, след сълзи и усмивки, се появила Мария-Виктория, а 2 години по-късно - Самуил и Димира. За тримата помогнал един и същи донор - анонимен.

"Жени като мен, които имат репродуктивен проблем, 9 месеца го носят това дете. То се храни от мен, не се храни от яйцеклетката. Мога да кажа, че тя ми е взела, дори ми е наследила болестите. Аз съм с тромбофилия - тромбофилик съм, както и тя. Анемична съм, дъщеря ми също е анемична. Казват, че детето е изцяло на мен - по характер, и по всичко", каза Албена.

"Тази, която ражда детето е неговата майка. Много от жените, които са забременели с донорска яйцеклетка, децата им поразително приилчат на тях. До голяма степен как ще експресира ДНК-то, зависи от вътреотробното развитие, а не от първичната му обословеност. Между плода и между майката се обменят гени и генетичен материал непрекъсното. За да стане донор на яйцеклетки, една жена трябва да бъде до 36 години, да е раждала и да има добро сърце", каза още акушер-гинеколог от МБАЛ "Надежда".

Ако желаещата да дари отговаря на тези условия, обяснява д-р Стаменов, следват прегледи и изследвания, за да се пристъпи към самата процедура.

"Яйцеклетките са под много сериозен, стриктен контрол на Агенцията по трансплантации. Ние докладваме за всяка яйцеклетка", каза д-р Стаменов.

Ако реципиентът е готов, яйцеклетката може да бъде оплодена и трансферирана веднага. Ако пък не, се замразява с течен азот, до температура от -196 градуса. В криобанката заедно с още хиляди други яйцеклетки и ембриони. В очакване на шанс.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.