То е оборудвано с микроконтролер за мозъка и с фотодиоди за очи

Представете си рояк роботизирани насекоми, който се придвижва из човешкото тяло, изпълнявайки различни задачи, или изследва засегнати от бедствия обекти. Макар да звучи като научна фантастика, подобна реалност е напълно възможна благодарение на разработка на швейцарски специалисти, предаде БТА.

Инженери от Федералното политехническо училище в Лозана са разработили меко роботизирано насекомо, привеждано в движение със скорост 3 сантиметра в секунда от изкуствени мускули.
Екипът е разработил две версии на гъвкавия робот, наречен DEAnsect. Първата, ограничена от ултратънки жици, е изключително здрава. Роботизираното насекомо може да бъде сгъвано, сплесквано с мухобойка или стъпквано с обувка, без това да навреди на способността му да се движи. Вторият модел е напълно безжичен и автономен, тежи под един грам и носи батерията и всичките си електронни компоненти на гърба си. Интелигентното насекомо е оборудвано с микроконтролер за мозъка и с фотодиоди за очи, които му позволяват да следва отпечатани на пода черно-бели модели.

Роботизираните насекоми са снабдени с диелектрични еластомерни актуатори (DEA) - тип изкуствени мускули с дебелината на косъм, които ги придвижват напред чрез вибрации. Именно тези мускули са основната причина насекомоподобните роботи да са толкова леки и бързи. Те освен това правят възможно придвижването им по различни типове терени, в това число и вълнообразни повърхности.

Следващата цел на специалистите е да разработят система, даваща възможност на множество насекоми да комуникират помежду си и да координират движенията си.