Християнството остава най-голямата религия

Повече от 2 милиарда души празнуват Коледа. Християнството остава най-голямата религия в света, а Рождество Христово е най-важният празник за нейните последователи.

Водачът на католиците - папа Франциск, ръководеше празничната литургия в базиликата „Свети Петър” в Рим. В самокритична проповед Франциск призова християните да не позволяват провалите на църквата да ги отклоняват от любовта към Господ.

България и християнският свят празнуват Рождество Христово (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Коледа ни напомня, че Господ продължава да обича всички ни, дори и най-лошите сред нас. На мен, на вас, на всеки един от нас днес той казва: „Обичам ви и винаги ще ви обичам!”, заяви папа Франциск.

На мястото, на което християните вярват, че се е родил Исус Христос, посрещнаха 25 декември с литургия и камбанен звън. Латинският йерусалимски патриарх водеше церемонията в църквата във Витлеем. Службата е показателна за разделението в Израел, като патриархът пристигна в базиликата „Рождество Христово” с кортеж през огромната бетонна стена, разделяща евреи от араби.

Далеч от тази напрегната атмосфера, в Австралия посрещнаха Коледа по плажовете. В Южното полукълбо е лято, а в Австралия напоследък е особено горещо. Снежанки върху сърфове, елфи по бански и спасители, облечени като Дядо Коледа, бяха част от тържествата на известния плаж Бонди в Сидни.