Черните носорози са класифицирани като критично застрашен вид

Зоопарк в САЩ чества появата на бял свят на най-новото си попълнение - бебе от редкия вид черен носорог, съобщи Си Ен Ен.

„Момче е!”, гласи съобщението на зоопарка „Потър” в Лансинг, щата Мичиган, по повод раждането на носорогчето.

Белгийският зоопарк се сдоби с уникален обитател (ВИДЕО)

Бебето, което все още няма име, и майка му, 12-годишната Допси, се чувстват добре. Бащата на носорогчето, Финиъс, е прехвърлен в зоопарка в Лансинг от Тайлър, щата Тексас, през 2017 г., по програма за спасяване на източния черен носорог.

Тъй като за Допси това е първо раждане, майката и бебето ще бъдат наблюдавани внимателно през следващите няколко седмици. Засега всичко изглежда добре и носорогчето вече се радва на голяма популярност.

Учени поставиха ембрион, създаден ин витро, на носорог

Черните носорози са класифицирани като критично застрашен вид. Три подвида, сред които западен черен носорог, са обявени за изчезнали. Смята се, че в естествена среда са останали около 5000 екземпляра от вида. Броят им се е удвоил отпреди 20 години, когато популацията им наброява по-малко от 2500 животни и е на „ръба на изчезване” според Световния фонд за дивата природа. Основата заплаха за оцеляването на черните носорози е бракониерството.