Започва работата по алтернативното трасе с нови тръби

Аварийният план за Перник влиза в сила от днес. Часове преди да стартира работата по алтернативното водопреносно трасе в града дойдоха премиерът и министърът на икономиката. Държавата отпуска над 2 млн. лв. за изграждането на водопровода.

Започна ремонтът на старата пречиствателна станция на града. От ВиК – Перник са категорични, една такава не е достатъчна за обработването на питейната вода в региона в кризисни ситуации. Очаква се до 20 дни язовир „Студена” да навлезе в мъртвата си точка, а от там да има и замътяване на водата. Започва изграждане на алтернативно трасе на Клон 2, който се очаква да заобикаля ТЕЦ-а. Премиерът Бойко Борисов коментира и вчерашното изказване на лидера на БСП, че ще иска среща с главния прокурор Иван Гешев заради кризата в Перник.

Протест и молебен заради безводието в Перник (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Аз нямам такива връзки с главния прокурор да му се обаждам да му възлагам задачи и да искам отчетност от главния прокурор , но те поне са свикнали да си имат главни прокурори , така си правят. В случая няма никаква продуктивност . има, ако направим тея три неща – магистрален водопровод, пречиствателна нова, пречиствателна стара и четвъртво – да влезем в  града, да му помогнем на кмета с критичните участъци да сменим водопроводите”, коментира той.

Изграждат нов водопровод в Перник

„Те са два проекта, господин премиер. Единият вариант е за около 2 милиона и 200 да свалиме километър и 500 долу до разклоненията, които влизат. Другият вариант е, но тогава отива бюджета около 3 100 000 лева”, каза икономическият министър Емил Караниколов.

Течове или кражби стоят зад безводието в Перник?

От брифинг на ГЕРБ по-рано днес стана ясно, че премиерът е поискал проверка на всички ВиК дружества в страната. А ремонтът в Перник ще струва около 6 милиона лева. Пред NOVA ръководството на „Стомана” - Перник отхвърли всички обвинения към завода и обяви, че няма  нерегламентирано използване на вода