Страната надмина рекорда си от 7,859 милиарда евро - достигнат през 2015 г.

Германското правителство за първи път е одобрило рекорден износ на оръжие на стойност над 8 милиарда евро (8,9 милиарда долара) през 2019 г., показват официалните данни, цитирани от БГНЕС.

Вашингтон налага нови санкции на Техеран(ВИДЕО)

Стойността на лицензиите за износ скочи от 4,824 милиарда евро през 2018 г. до 8,015 милиарда евро през следващата година, според информация на икономическото министерство, оповестена след искане на „Зелените”. От одобрения износ 32% е свързан с оръжия, а останалите са за военна техника.

Германия вече надмина рекорда си от 7,859 милиарда евро - достигнат през 2015 г. – през средата на декември 2019 г., но последните данни, изнесени от ДПА, показват стойността на одобрените сделки за отбрана за цялата година.

ПРЕДОТВРАТЕНИ АТАКИ: В Германия за три години са разкрили 9 терористични заговора

Одобренията за износ на оръжие в страни извън Европейския съюз и НАТО - които в някои случаи бяха противоречиви поради опасения за нарушения на правата на човека - нараснаха с почти милиард евро.

Такива сделки за отбрана представляват 44,1% от общия брой, в сравнение с 52,8% за предходната година. Новият рекорд за 2019 г. може да предизвика още повече разногласия в германското коалиционно правителство, в което новоизбраното ръководство на социалдемократите (СДП) е критично към износа на оръжие в зоните на конфликти.

Турция ще произвежда дрон с лека картечница

Износът към страни, пряко замесени във войната в Йемен, включително Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, все още е силно критикуван поради забраната на износа на оръжие в Саудитска Арабия, което прави условни изключения за системи, разработени съвместно с други държави. Германия наложи забраната след убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги в консулството на кралството в Истанбул през 2018 г. Коалицията, ръководена от Саудитска Арабия и ОАЕ, използва оръжие, произведено в Европа и САЩ, за да убива и ранява стотици цивилни в Йемен, предупредиха правозащитни организации. Продължаващата война доведе до най-тежката хуманитарна криза в света с приблизително 24 милиона души, близо 80% от населението, което има нужда от помощ и защита в Йемен, сочат данни на ООН.