Най-мръсен е въздухът в Русе и Горна Оряховица

Отново мръсен въздух. По данни на Air Quality, в 12 града на страната концентрацията на фини прахови частици е над нормите. Най-мръсен е въздухът в Русе и Горна Оряховица.

Безплатни буферни паркинги в София заради мръсния въздух

В София през целия ден запрашаването беше сериозно. Най-мръсен въздух са дишали хората в „Красна поляна”, „Борово”, „Овча купел” и „Надежда”. Столичната община продължава с инсталацията на филтри на комините, които да спират пепелта преди да е излязла във въздуха.

До края на 2021 първа трябва да се монтират общо 1000 филтъра, като цената на един е 4 000 лева. Засега няма социални критерии, според които се подбират хората, получаващи новата технология.

„Първо се правят обходи, за да се види, че домакинството се отоплява на дърва и въглища и, че има комин. Нагласата е, че домакинствата, които традиционно са се отоплявали на дърва и въглища, искат да си сложат филтър”, посочи зам.-кметът по екологията в  Столичната община Йоана Христова.  

В РЕАЛНО ВРЕМЕ: Следим колко е замърсен въздухът в София

Вече са поставени над 100 филтъра, а парите са общински. Единственото условие е имотът да е в „Красна поляна” или „Слатина”.

„Само от монтираните досега имаме спестени над 1,5 тона вредни емисии във въздуха”, добави Христова.

Единственото, което не се плаща от общинския бюджет, е токът, който филтрите използват.

След като приключи първият етап от програмата, ще започне нов – с още 1000 филтъра.