Това заяви северномакедонският министър на външните работи Никола Димитров

Без Договора за приятелство и добросъседство между България и Македония, който беше подписан от премиерите на двете държави Бойко Борисов и Зоран Заев на 1 август 2017 г., процесът на евроинтеграция на Скопие наистина би бил по-труден, както признават много анализатори. Това заяви в ексклузивно интервю за МИА северномакедонският министър на външните работи Никола Димитров.

Захариева: ЕС трябва да подкрепя и вдъхновява Африка в реформите (СНИМКИ)

В него той коментира думите на еврокомисаря по политиката на добросъседство и преговорите Оливер Вархели за разширяването на Европейския съюз. При посещението си в Скопие Вархели каза, че интеграцията на страната в ЕС зависи от по-нататъшното прилагане на Договора от Преспа и Договора за добросъседство с България. В тази връзка Димитров коментира отношенията с България и могат ли да се очакват пречки от нейна страна за евроинтеграцията на Македония.

„Този договор по някакъв начин регламентира механизма как да се решават въпросите и различията, че те ще бъдат разрешавани по приятелски начин“, каза ръководителят на македонската дипломация.

Заев: Северна Македония е потвърдена като 30-ти член на НАТО

„България е член на ЕС, ние сме страна кандидат и искаме да започнем преговори за присъединяване, като наред с другото с този договор България по някакъв начин би трябвало да ни подкрепи в нашите стъпки към ЕС“, заяви Димитров.

„Ако целта в крайна сметка е да бъдем истински приятели, трябва да има уважение към достойнството и идентичността на съседа чрез този процес“, добави той и припомни, че съществува смесена историческа комисия, която се занимава с въпросите на общото минало на двата народа.

„Историците, както знаем всички, освен всичко друго, се занимават с героите от миналото, включително Гоце Делчев. Позовават се на негови оригинални писма по някакъв начин, използвайки самоопределението му в даден исторически контекст. Същото право имат и днешните македонци. Въпросът за езика и идентичността в международното право не е предмет на признаване от друга държава. Обаче, това, което подлежи на признаване, е нашето право да кажем кои сме, да говорим македонски и т.н. И сега е практически невъзможно този процес да се насочи към сближаване и приятелство без тази почит към настоящето“, заяви македонският външен министър.

Захариева: България не приема да чества Гоце Делчев на 7 октомври (ВИДЕО+СНИМКИ)

„И също така историческите въпроси не могат да бъдат обективни, да се стигне до разбиране, ако се чувстваме застрашени за това, че сме македонци, че говорим македонски. И затова процесът е много деликатен и мисля, че ще има пречка, ако има подобна позиция... Но и да я нямаше тази ситуация, има анализатори, които твърдят, че би било по-трудно, ако го нямаше Договора. Така че това ще остане и ще изисква много усилия и грижи в този процес, няма да е лесно и за една нощ, но трябва да приключи така както се очаква“, смята министър Димитров.