Дафне Галициа беше взривена от бомба в автомобила й през октомври 2017 г.

Пореден малтийски министър се оттегля, след като в пресата се появиха съобщения за връзки между нейния съпруг полицай и мъжа, заподозрян в извършването на убийството на журналистката Дафне Каруана Галициа, съобщи правителството, цитирано от БГНЕС.

Арестуваха 10 души за убийството на разследващата малтийска журналистка

Разследващата журналистка беше взривена от бомба в автомобила й през октомври 2017 г. Това предизвика продължително разследване, което доведе до политически сътресения на острова, включително оставката на премиера.

Последният служител, който напуска, е Джъстин Каруана. Тя е адвокатка и министър, отговаряща за малкия остров Гозо. Съпругът й - бившият помощник комисар в полицията Силвио Валета, заминал за Лондон, за да гледа футболен мач с бизнесмена Йорген Фенех през септември 2018 г. Тогава бизнесменът вече е бил под разследване.

Взривиха малтийска журналистка, разследвала Панамските документи

„Подавам оставката си като министър с оглед на излязлата история в пресата, въпреки че ми е напълно непозната и нямам връзка с фактите“, пише напускащият министър в писмо, публикувано от правителството.

В неделя Валета, който беше водещ разследващ на убийството, но беше отстранен от случая в средата на 2018 г. поради конфликт на интереси и подаде оставка от службата миналата година, заяви, че не е знаел, че Фенех е заподозрян, когато пътували.

Оставки на ключови политици в Малта заради убийството на журналистка

„Никога не съм правил нищо лошо и със сигурност никога не бих отишъл в чужбина с някого, за когото бих си помислил или за когото се знае, че е под разследване“, каза той.

Малтийски бизнесмен арестуван за убийство на журналистка

Фенех, един от най-богатите мъже на Малта, обвързани с правителството, беше обвинен в съучастие в убийството миналата година. Източници твърдят, че полицията го счита за поръчител на убийството на журналистката. Той отрече обвинението.