Дафне Каруана Галиция беше взривена в колата си

Арестуваха 10 души във връзка с убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, предаде NBC News по данни на властите в Малта.

Министър-председателят Джоузеф Мускат обяви, че всички задържани са малтийски граждани, а повечето от тях са криминално проявени. Те са били задържани в понеделник сутринта заради основателни подозрения, че са замесени в експлозията, при която загина Каруана Галиция.

Разследващите разполагат с 48 часа да разпитат заподозрените, за да решат дали да повдигнат обвинения. 

Най-известната блогърка на Малта загина, след като колата й избухна на 16 октомври.

В блога си 53-годишната журналистка пишеше за корупция във властта. Половин час преди смъртта си Дафне е публикувала пост, в който началникът на кабинета на премиера е обвинен в корупция. 

Синът на малтийската журналистка обвини министър-председателя на страната Джоузеф Мускат, че е замесен в жестокото убийство. Матю Каруана Галиция, който също е журналист и работи с Панамските досиета, каза, че майка му е била убита, защото си е вършила работата и разследвала корупцията.

Майка му беше ветеран в професията, която веднъж описаха като „жената Уикилийкс”. Тя използваше популярния си блог, за да прави поредица от подробни разработки за корупцията във вътрешния кръг на Мускат, някои основани на изтекли от Панамските досиета документи. Убийството й предизвика скръб на целия остров с 430 000 население, а хиляди излязоха на шествие със свещи в нейна памет в столицата Валета.

Полицията смята, че в бомбата е бил използван пластичният експлозив "Семтекс". Съдейки по щетите по колата, в нея е бил поставен около половин килограм от експлозива - също като количеството, използвано за свалянето на самолета на "Пан ам" над Локърби през 1988 г., припомня ДПА.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.