Ще има ли наказани за бруталната агресия над възрастни хора?

Още разкази за тормоз и издевателства над пациенти в дома за възрастни хора с деменция в Пловдив. Припомняме, че в понеделник Криминална полиция и прокуратурата влязоха в институцията. Разследването започна след репортаж на NOVA, който показва бруталното отношение на персонала към пациентите.

„В разказите, които чух в репортажа, разпознах случаите на баща ми. Имах съмнения, че се случват нередности. Няколко пъти съм виждала синини по ръцете на баща ми и сцепено ухо. Когато питах персонала как са се получили, те ми отговаряха, че той е падал и се е наранявал. Повярвах на тези думи, защото той наистина беше трудноподвижен. Синините бяха като от силен удар, имаше големи кръвонасядания”, разказа Анна Колева-Кадирова, дъщеря на мъж, починал в дома.

НЕПОДОЗИРАНА ЖЕСТОКОСТ: Фрапиращи записи от социален дом за възрастни хора в Пловдив (ВИДЕО)

„Веднъж, когато си тръгнах, едната жена, която обслужва обитателите, се приготвяше да го къпе. Той пред нея и шефката на дома - Тянева, каза: „Няма да ме биеш”. Тогава аз попитах дали това наистина се случва. Тянева беше категорична, че няма такива неща. Аз помислих, че баща ми си въобразява вследствие на деменцията. Имам информация, че татко ми е бил изкъпан и оставен нарочно мокър и гол на течение, за да се разболее”, сподели Кадирова. 

 

СЛЕД РЕПОРТАЖ НА NOVA: Прокуратурата разпореди проверка на дом за възрастни хора

„За мен това е чудовищно престъпление на хора спрямо хора. Винаги съм казвал, че никой няма право да се отнася към когото и да е било по подобен начин -  неуважителен и жесток. Ще продължим да работим, докато установим всички виновни детегледачки. Очакваме протокола от проверката на социалното министерство. Категоричен съм, че болногледачките ще бъдат уволнени. Ще съкратя отпуска на управителката на дома и ще се срещна лично с нея. Последиците могат да бъдат само едни – онези, които са виновни, ще бъдат освободени от работа. Ще бъдат взети много сериозни мерки”, посочи зам.-кметът по социални дейности в Община Пловдив Анести Тимчев.

Болногледачи тормозят възрастни в Пловдив, институциите отговарят (ОБЗОР)

 

 

„Докато не започнахме да коментираме случая, в общината не бяха постъпвали никакви сигнали. Ще направим организация за събиране на членовете на семействата на хората в дома. Искам да ги попитам дали имат някакви забележки и наблюдения”, добави Тимчев.

След излъчването на репортажа жената е подала сигнал в полицията. Полиция и прокуратура работят усилено по случая. Събират се доказателства и се разпитват свидетели и служители на дома. От общината обещаха, че обещаните уволненията ще са факт до 3 часа.

Повече по темата гледайте във видеото.