Синдикатите поискаха държавната помощ за въглищните централи да не отпада след 2025-та година

България подготвя рамкова позиция по въпроса за зелената сделка на Европа. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова, след среща със синдикатите и енергийните дружества.

Петкова: С колегите от бизнеса ще намерим най-доброто решение за цената на тока (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тя обяви, че страната ни няма да се откаже с лека ръка от "ТЕЦ - Марица 2" и "Мини Марица Изток". Синдикатите поискаха държавната помощ за въглищните централи да не отпада след 2025-та година. Междувременно страната ни ще продължи процеса на либерализация на пазара спрямо европейските директиви, но поетапно и плавно.

Пламен Димитров, КНСБ: Ще имаме ток, но с 20% по-скъп

„За България това е една изключително важна тема, която ще поставим на вниманието на ЕК и смятаме че за такъв тип държави като БГ които граничат с държави които не са членки на ЕС и за които не важат тези изисквания трябва да бъде изпълнено специално внимание и те трябва да бъдат обект на специален анализ и наблюдение”, коментира Петкова.

Протести в защита на въглищата

„В този вид това което се предлага на БГ е неприемливо. Ние сме изпълнили и преизпълнили тези 40 % които казва Парижкото. Ние сме за зелена и дигитална трансформация която да може да осигури качествени работни места с достойни доходи в перспективни производства”, каза Пламен Димитров от КНСБ.