Ако тя бъде избрана, ще бъде нарушена традицията вторият човек в МВФ да е американец

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева номинира Антоанет Сайе от Либерия за заместник-управляващ директор на Фонда, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Антоанет демонстрира рядка комбинация от лидерски качества, сериозни анализаторски способности и непоколебим ангажимент към справедливостта", каза Георгиева в изявление. Така шефката на МВФ пренебрегна американец, който бе смятан за водещ кандидат за поста.

Кристалина Георгиева сменя първия заместник-директор на МВФ Дейвид Липтън

Тя ще стане един от четиримата заместник-управляващи директори под Георгиева, но няма да замени Дейвид Липтън като първи заместник-управляващ директор, позиция номер 2 във Фонда със силно влияние върху политиката.

Като фаворит за този пост се очерта изпълняващият длъжността помощник-министър на финансите на САЩ Джефри Окамото. 35-годишният Окамото има подкрепата на своя началник, финансовия министър Стивън Мнучин.

Кристалина Георгиева: България стои много добре по пътя към еврозоната

Георгиева не уточнява бъдещия ресор на Сайе в МВФ, нито посочва дали ще има промени в задълженията на заместник-управляващите директори. Тя отбелязва само, че и Липтън, и Грасо ще бъдат заменени.

Досегашният първи заместник на управляващия директор на МВФ, 66-годишният американец Дейвид Липтън, обяви, че ще се оттегли от поста в края на този месец.

Кристалина Георгиева: Не знаем още как ще се отрази короновирусът върху икономиката

Кристалина Георгиева междувременно призова страните да не реагират пресилено на заплахата от новия коронавирус. В противен случай те може да навредят на своите икономики, каза тя в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл". Георгиева се обяви за "добре насочени и пропорционални мерки".

„МВФ понижава икономическите си прогнози заради вируса и се опитва да установи дали икономическите последици от него ще са най-тежки през първото тримесечие на годината”, заяви тя.