Премиерът призова хората да не се паникьосват, за да не "счупим икономиката си"

България се оказа разделена на две. След като във вторник вечерта стана ясно, че COVID-19 вече има и в София, премиерът Бойко Борисов свика извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет. На него бяха набелязани нови мерки за областите с установени случаи на зараза, и за тези, в които няма болни. 

Болната от коронавирус в "Пирогов" е в критично състояние 

8 нови извънредни мерки цяха обявени за областите, в които има потвърдени случаи на заразени с коронавирус, и 5  за тези, в които няма. И в двата случая има забрана за масови мероприятия с над 250 души. В София, Плевен и Габрово се спират спортните мероприятия, научните конгреси и конференции, както и екскурзиите за деца. А училищата и детските градини остават отворени.

„Светът е изцяло неподготвен за епидемия като тази от коронавируса. Сега се мисли за ваксини, сега се отделят пари за технологии и лекарства. Очаква се продължителен период, в който, ако убием производството, последствията ще са необратими. Защото пикът на коронавируса ще бъде през септември. Какво ли не сме преживели и това ще преживеем". Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг след извънредното заседание на Съвета за сигурността в сряда.

 

„Доста пари отидоха за зелени сделки, за коронавирус. Обсъдихме какви да бъдат предприетите мерки. Научните среди не могат да ни кажат колко време ще продължи коронавирусът и с какво се лекува. Целият свят се учи в момента как да се справя. Не трябва да се паникьосваме. Коронавирусът е като много други вируси. От испанския грип са загинали 40 милиона. Най-опасното от подобна паника е да счупим икономиката си. Тогава щетите са непоправими. Ще започнем да говорим за ниски доходи. Нито една държава членка няма необходим запас от маски и предпазни средства. Нямаше как да предвидим подобно нещо", каза Борисов. 

ИЗВЪНРЕДНО: Коронавирусът стигна София (ВИДЕО)

„Имаме около 2000 предпазни облекла. От вчера сме на пълни обороти за производство на маски. Има два вида мерки, които препоръчват от Щаба – за области без потвърдени случаи и за тези с потвърдени”, увери премиерът.

„Оставете кметовете и областните управители сами да взимат решения за културните събития. В кината и театрите може да се продават билети през стол и да се дезинфекцират салоните след всяка прожекция или представление”, каза още Борисов във връзка със заповедта за затваряне на кина и театри и отмяна на всички културни събития.

 

ИЗВЪНРЕДНО: Цяла Италия под карантина

Той препоръча всеки час в училищата да започва с 5-минутна агитация и напомняне на децата за мерките за лична хигиена. За учениците от София мерките влизат в сила от следващия понеделник. 

Премиерът отново призова хората да не се презапасяват с храни, защото големите вериги имали запаси за поне 30-40 дни напред. 

За децата в областите с коронавирус се забраняват екскурзиите. Отменят се и научни конференции, както и спортни мероприятия в София, Плевен и Габрово. Независимо от дезинфекцията в трите града, сред забраните е и посещението в домове за възрастни.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК