Хората са имали контакт с двамата заразени в града

Няма нови случаи на заразени от COVID-19 в Плевен. Повечe от 40 нови проби са изпратени от града в лабораториите за изследване за коронавирус. Очаква се да излязат и резултатите на 10-тимата студенти от Медицинския университет в града, както и на работниците от Италия, които изграждат газопровода „Балкански поток”.

Състоянието и на студентите, както и на италианските работници е добро. Техните тестове се правят с цел превенция и успокояване на обществото.

Принудителната ваканция за над 3000 студенти по медицина в Плевен остава до неделя. Половината от тях са чужденци. Още в първият ден, след като стана ясно, че има двама заболели от коронавирус в местната болница ръководството на университета прекратява занятия.

20 000 предпазни маски са конфискувани на ГКПП "Дунав мост" при Русе

„Тук е мястото да успокоя обществеността на Плевен, заради наличието на чуждестранни студенти от Италия, че поставихме под карантина онези чуждестранни студенти от чужди, рискови държави и ги освободихме от занятия”, заяви ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов.

Въпреки че в Плевен има много лечебни заведения, лаборатория за изследване на коронавирус – няма. Резултатите от изпращаните проби се бавят дълго. От ръководството на Медицинския университет изразиха готовност да помогнат.

 

 

„Медицинският университет–Плевен е готов да инвестира собствени средства за оборудването на такава лаборатория, за да бъдат и относително по-спокойни и да получават бързо резултатите от пробите”, каза още Томов.

Докато чака разрешение за разкриване на лаборатория Университетската болница ще инвестира в моменти тестове.

Извънредни мерки за сигурност в „Пирогов” заради новите случаи на коронавирус

„Болницата ще закупи такива тестове. С PCR реакция – не можем. Не разполагаме, но на този етап, с бързи тестове - можем да стартираме и ние”, посочи доц. д-р Цветан Луканов – директор на УМБАЛ – Плевен.

Обстановката в Плевен, вече е по-спокойна. За спокойствие призоваха и здравните власти.

„Свикнете с този вирус. До един-два месеца, той ще е навсякъде около нас. Не искам да плаша никого, но последните изследвания са, че до 65-70% от населението може да бъде заразена. Това е  всеки втори-трети от нас. Това не значи, че ще бъде болен. Не значи, че ще има нужда от медицинска помощ и ще влиза в болница”, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Карантината и специалният надзор, под които е медицината в плевенска област, остават до второ нареждане.

8 съмнителни проби за коронавирус от Плевен и Габрово

Пристигат предпазните облекла и маски от Турция