Те бяха предложени от Националния оперативен щаб

Кризисният щаб предложи ново затягане на мерките у нас. Без големи групи хора на едно място и разстояние от два метра помежду ни. По думите на проф. Венцислав Мутафчийски при струпване на опашки пред хранителните магазини хората трябва да бъдат на поне два метра един от друг и при стриктно спазване на мерките вътре в самите магазини.

Поставят Банско под карантина (ВИДЕО)

Докато все още броят на официално заразените у нас е сравнително нисък от кризисният щаб предлагат допълнително затягане на мерките за социална дистанция. Включително да спрем да се събираме на групички.

„Повече от двама възрастни да не се събират на открити пространства. Веднага ще ми зададете въпроса за опашката пред магазина. Тя трябва да бъде минимум през два метра и с определените норми за допускане вътре”, обясни ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Част от търговските вериги въведоха препоръките още преди да станат задължителни. Страхът обаче е в по-малки размери в парковете и градинките пред блока, където въпреки препоръките хората намериха време за раздумка в компания.

Борисов обсъжда мерките срещу коронавируса с колегите си от Европейския съвет

Властите вече призоваха, по възможност, да плащаме сметките си онлайн. Въпреки това опашки имаше и пред фирмите за разплащане.

За по-тежки времена, ако излизането се забрани изцяло, кризисният щаб се е свързал с фирми, които произвеждат вакуумирана храна.

„Например тези храни ще са пиле със сос, кюфтета със сос. Съвсем нормална храна, която е без консерванти и се приготвя с вакуум и може да е годна три месеца, при съхранение в хладилника. Това е добро решение за всички, които имат проблем със снабдяването”, обясни Мутафчийски.

81 са болните с COVID-19, заразата плъзна в нови градове у нас (ВИДЕО)

Стана ясно, че един от потвърдените случаи за COVID-19 е на мъж от Троян. Довчера той е работил като ски учител в Банско. В социалните мрежи мъжът призова всички, които са имали досег до него да се свържат с личните си лекари и да останат под карантина. Заразени с коронавирус се оказаха и няколко израелски туристи, които са дали положителна проба, след като са били на ски почивка в Банско.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП