Група хора прекараха нощта в автомобилите си, тъй като не могат да напуснат населеното място

Втори ден Банско е под карантина. Заради коронавируса градът остава блокиран за следващите две седмици. 

БАНСКО: Първи ден под блокада

През това време се забранява влизането и излизането от курорта. Полицейски екипи, облечени в защитни костюми, следят за реда. Снабдяването с продукти ще продължи, но под строг контрол на властите.

В понеделник вечерта внезапно спуснатата бариера на пътя за курорта хвана неподготвени близо 10 автомобила. Голяма част от тях прекараха нощта в колите си, а останалите се върнаха в Банско, за да намерят подслон. Било им е предложено общежитие, в което да прекарат следващите 13 дни. Те обаче отказали. От общината твърдят, че само един човек се е съгласил да се настани в общежитие.

Извозването на чужди туристи продължи и в четвъртък сутрин. С автобуси, гостите на Банско, приключваха престоя си в курорта след медицински прегледи и щателни проверки на контролния пункт. Това още повече ядоса българите, които не могат да напуснат курорта, а искат да се върнат по родните си места.

Банско под карантина за две седмици (ВИДЕО)

„Изкарахме кошмарна нощ. В 19:00 ч., преди да бъде наложена карантината, успяхме да влезем, но после останахме блокирани. През целия ден не са ни носили нито вода, нито храна. Няма и тоалетна. Не сме сигурни, че общежитието е безопасно. Има хора, които взимат лекарства. Не сме в равнопоставено положение, защото едните ползват комфорта на дома си, а ние стоим на студено по колите си. Има бързи тестове за коронавирус. Нека си направим. Искаме да бъдем под карантина, но в собствените си домове. Чуждестранните туристи бяха изведени. Какъв е проблемът това да стане и с нас?", коментира Гергана Бричкова, една от блокираните. 

„Хората трябва да разберат, че ние сме под карантина. Тези, които стоят на изхода на града, няма да бъдат пуснати нито да излязат, нито да влязат. Осигурили сме общежитие. Там има топла вода и парно. В града има храна и лекарства", заяви кметът на града.

11 нови случая на заразени с COVID-19 у нас, още 2 града са засегнати

Строги мерки за сигурност в Банско заради коронавируса

Местните в града споделиха за NOVA, че в града обстановката е спокойна , не са притеснени и просто спазват мерките.

„Обадиха ми се много хора, за да разберат как сме. Не сме се презапасили. По един човек ходи до магазина. Банките и аптеките работят. Няма място за паника", разказа Надежда Атанасова, жител на Банско.

"Вече няма никаква драма, нито има хора, които да бедстват, нито квото и да било, още повече за мен не е редно да се казва въобще думата стоки от първа необходимост, при положение че магазините са пълни с абсолютно всякаква храна, даже и храна за вегани можеш да намериш.... неприятно е, но ще стоим колкото трябва, след като кризисният щаб го казва, ние сме длъжни да се съобразим, това са хората, които разбират", каза Георги Делиев. 

 

 

Освен на главния вход за Банско, контролни пунктове са изградени и на подстъпите откъм село Баня и Добринище. Там натиск от желаещи да избягат по-далече от карантината. "Съседите заключени - имат всичко е снабдено, понеже разговаряме с банскалии, имат си всичко, ще изчакат да мине кризата и готово, всичко ще се уталожи", каза Димитър Джанев, жител на Разлог.

Междувременно в града чакат пробите за коронавирус на лекарите от вътрешно отделение. За тях е ясно, че са имали контакт с първия заразен в региона.През целия ден поетапно с автобуси продължи извозването от Банско на последните останали чужди туристи.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП