Отпаднаха текстове за сурови наказания за медици, отказали да лекуват пациенти с коронавирус

Парламентът гледа на второ четене строгите мерки срещу коронавируса. В четвъртък той мина и на Правна комисия, чието заседание продължи 8 часа и беше прекъсвано за доуточняване на това какви текстове да се гласуват.

Правната комисия прие на второ четене Закона за извънредното положение

От документа отпаднаха точките, които предвиждаха сурови наказания за медици, отказали да лекуват пациенти с коронавирус. Това, което днес влиза в пленарна зала, урежда забрана за запор върху пенсии, заплати, движимо и недвижимо имущество, банкови сметки.

Законът регламентира и кои търговци и заведения имат право да работят, както и какъв да е редът за пускане в отпуск на работниците заради кризата около коронавируса.

На първо четене: Правната комисия прие Закона за мерките по време на извънредното положение

Днес повече от час отне на депутатите само да гласуват заглавието на закона. От страна на БСП се чуха мнения, че се приема изцяло нов закон.

Докато се стигне до същинската работа имаше спор как трябва да са облечени депутатите в условията на кризата, поиска се и изслушване на началника на Държавния резерв.

Сутринта депутатите Веселин Марешки и Кръстина Таскова се появиха в пленарна зала в пълна карантинна екипировка със защитни костюми.

„Моля да помолите колегите, които са прекалили със санитарните изисквания, да напуснат пленарната зала, да се преоблекат във вида, в който би следвало да заседават върховния орган на републиката”, призова Валери Жаблянов от БСП.

Депутати влязоха със защитни облекла в НС (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Ние, за съжаление, даваме най-отвратителния пример. Във всички новини, докато пътувах към НС, се говореше, че единствените места, в които не се спазва Законът, процедурите и заповедта на ген.-майор професор Мутафчийски да сме на два метра един от друг и да не се скупчваме, това са „Столипиново” и българският парламент”, заяви Веселин Марешки, председател на „Воля”.

„Всички народни представители са снабдени с маски, трибуната на всеки час се хигиенизира. Правим каквото можем, но не можем да спрем работата на българския парламент”, каза председателят на НС Цвета Караянчева.

 

 

„Никакъв директор на агенцията не може да си мръдне пръста, без да му нареди премиера и да е взето с решение на МС! Вразумете се! Разбираме, че се опитвате да заметете въпроса, да не идва първия с отговорност, който я носи. Правя обратно предложение - не ни трябва шефа на агенцията, трябва ни премиера”, заяви Корнелия Нинова от БСП.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП