Премиерът обсъди със Светия Синод мерките за предстоящите празници

Тази година Благодатният огън няма да дойде от Йерусалим, няма да има и върбови клонки за Цветница. До тези решения стигнаха след среща премиерът Бойко Борисов и Светия Синод по повод мерките, които ще се вземат за Великденските празници.

Премиерът и Светият Синод обсъждат мерките за предстоящите празници

"Поради епидемиологичната обстановка в страната и поради това, че благодатен огън е запазен от миналата година, Светият Синод препоръчва полетът до Тел Авив да не се осъществи". Това заяви ловчанският митрополит Гавриил.

Другото решение на църквата е тази година на Цветница да не се раздава върба и цветя.

Патрирах Неофит: Ще се стараем да удовлетворим всички страни

"Средствата, които са предвидени за полета с правителствения самолет, от Синода препоръчваме да бъдат пренасочени за борбата с коронавируса и неговото разпространение", каза още той.

Службите на Великден ще бъдат пред храмовете, а служителите на храмовете ще носят предпазни средства. 

Владиката обясни, че обикновено на Великден службата започва в храма. Тази година обаче ще започне навън, а след това когато остават малко хора ще продължи вътре в храмовете при необходимите мерки за социална дистанция.

 

 

"Днес имахме извънредно заседание на Светия Синод. Имахме голямата радост сред нас да бъде и министър-председателят. Светият Синод изрази своето голямо уважение към него и към правителството в България. Казвам го съвършено искрено. Той доказа себе си, защото е казано, че в трудни момента човек показва какво има в него", посочи ловчанският митрополит Гавриил. И допълни: "Благодарни сме на министър-председателя, че се бори всячески с пандемията, като в същото време се старае да спазва традициите на православна България. Самият той има християнската вяра в себе си".

Службите за Великден ще бъдат пред храмовете, ще се излъчват онлайн

"Имам уверението на всички владици, че по празниците всички карантинни мерки ще се вземат. Много то тях са си осигурили големи количества маски. Аз не съм духовно лице и мога да призова българите да не отиват в църквите. Владиците ми казаха, че има много хора, които са унили, отчаяни. Има хиляди, които отиват заради традицията – тях мога да ги призова да не отиват. Църквите ще светят, ще си извършват литургиите. Камбаните ще бият, те са ни спасили и от робството. Упованието и силата на народа са много важни", каза премиерът Бойко Борисов.

"Става ясно донякъде защо са ни такива мерките. Църквите и манастирите не сме ги затваряли. Факт е, че нашите свещеници и владици вътре в храмовете се стараят и имаме уверението на всички, че по празниците всички мерки ще бъдат вземани не само от полицията, но и от духовните лица, лично поповете ще настояват за маски, шалове", каза още той.

За да не минават миряните под маса, от Синода предлагат да се държи плащеница и хората да минават под нея. За Второ възкресение, владика Гавраил смята, че тогава няма да има толкова много хора.

"Мерките, които е разпоредил министърът на здравеопазването, са в сила. Ние следим за тяхното изпълнение. Забелязва се влошаване на мерките на пазарите с оглед на топлото време, хората излязоха да пазаруват. Много ми е неприятно, когато вечер ми съобщават колко глоби са наложени. Сега е моментът да се пазим", заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов и призова да се спазват мерките и да се носят маски.

„Декларациите, които се представят на КПП-тата се администрират от определени служители в МВР. Спазвт се всички правила за работа с лични данни. Част от тях се анализират и се проверява дали данните, които са декларирани вътре, са верни. Там, където има неверни дании – ще се търси отговорност“, каза още Младенов.

По-късно днес той ще получи доклад от директорите на областните дирекции за това дали се нарушават мерките на пазарите. Ако има ръст на злоупотребите, пазарите отново ще бъдат затворени.

Борисов: На църква нека да ходят само тези, които имат много голяма нужда

"Очакваме пика на заразата около Великден и след него. Това е тест за дисциплина. Ако всичко мине наред, ще можем да отворим парковете и планините", заяви Бойко Борисов.

"Всички са под голям натиск. Ако някой си мисли, че е приятно да издаваш заповеди хората да стоят вкъщи затворени... Това е, както когато хирургът издава тежко предписание. Те обвиниха Мутафчийски, че си свали маската и целуна икона", посочи той.

"Великден е най-светлият християнски празник. Аз много обичам този празник. Религията е изключително мъдра. За всяко нещо има рецепта, има тълкование. За всяко нещо има какво да се поучиш. И от Гьоте можеш, но и от църквата можеш. Най-отпред пише - "Без Господ нищо не можеш да направиш". Как да затворя църквата? Ето, днес нито ръка им целунах, нито ги прегърнах. Не е трудно да си дезинфекцираш ръцете, да си сложиш маска", каза още Борисов.

Той съобщи, че за Гергьовден с вицепремиера Каракачанов са разработени три варианта - при добра, лоша и много лоша ситуация. Те ще проведат отново разговор по темата в края на месеца, за да решат, кой вариант ще изберат.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП