В МС бяха представени мерки за подкрепа чрез финансови инструменти

„Фондът на фондовете" предоставя 170 млн. лв. гаранции на банките, като се очаква в следващата една година те да обезпечат портфейл от 850 млн. лева кредити. Това каза на брифинг в Министерския съвет изпълнителният директор и член на УС на фонда Светослава Георгиева. По думите й тази гаранционна схема е специално създадена, за да отговори на ликвидните нужди на малките и средни предприятия в момента на криза. Това ще са предимно оборотни средства, предоставени под формата на дългосрочни кредити за срок до 10 години. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

„Целта е да подкрепим предприятия, които са в икономическа несигурност. Друга цел е допълнително да се облекчи административната тежест за кандидастващите фирми. Инструментът ще бъде с лесен достъп през банковата система", поясни тя. 

„Обмисляме възможността кредитите да бъдат безлихвени, особено при фирми, които имат желание да запазят заетостта си такава, каквато е била до момента на кризата. Предвиждат се и удължени гратисни периоди по главницата“, каза още Светослава Георгиева. 

Сачева: Бизнесът губи време, като се концентрира само върху схемата "60/40"

 

 

ФНФ ще използва и още един съществуващ инструмент за подкрепа на стартиращи компании и иновативни предприятия, които според ръководството на институцията „са бъдещето след кризата. „Това са компаниите, които подкрепени днес с нашия ресурс, ще могат да спомогнат за по-бързото възстановяване на икономиката и по време на кризата да имат сигурно финансиране и да влагат за дейности с висока добавена стойност. За тях имаме 150 млн. лв. за дялови инвестиции, рискови инвестиции в стартиращи компании“, каза още изпълнителният директор на Фонда. „Целта ни е да ускорим инвестициите, да облекчим условията и стартиращите компании да се възползват лесно от тях“, обясни още тя. И допълни, че вече има създадена и действаща схема за покрепа на най-малките стартиращи предприятия. „По тази програма предприятията, които отговарят на условията, могат да получат до 50 000 лв. кредитни средства при облекчени условия“, поясни Георгиева.

 

„Поводът на днешната среща е да отговорим на това ново предизвикателство, до което ни доведе заразата, плъзнала по целия свят. Очакваме икономически и социални последици. Считаме, че България въведе първата категория мерки, които бяха необходими за запазване на живота и здравето ни. Това се оценява на доста високо ниво като правилно решение. Не по-маловажно е това какво трябва да направим, за да запазим потенциала на икономиката и нейните възможности в бъдеще. Съвсем естествено, тази първа вълна от икономически мерки бяха насочени към това да бъде подкрепена и запазена заетостта на най-ценния капитал – човешкия. Това са познатите мерки - 60/40 и отпускането на безлихвени кредити. Смятаме, че можем да допринесем за това общите усилия да имат по-добър резултат. Можем да допринесем за това като структурираме и инвестираме чрез публичните финансови интструменти, които са подкрепени със средства от ЕС". Това заяви Мартин Дановски, председател на УС на „Фонд на мениджър на финансови инструменти“.

Изплащат три минимални работни заплати на артистите у нас (ВИДЕО)

„Точно в този момент ролята на нашите публични финансови инструменти е ключова. Запълваме пазарни несъвършенства. Осигуряваме финансиране там, където то не достига. Поемаме риск с тези публични средства, където частният капитал и частното финансиране не го поемат. Ние сме в този момент, в който връзките на доверие са разклатени и трябва да ги възстановим по линия на финансовите потоци“, обясни Дановски.

Изпълнителният директор на „Фонд мениджър на финансови инструменти в България” Александър Георгиев поясни детайли от основния инструмент, който ще бъде предложен като антикризисна мярка – портфейлната гаранция. „Беше обявено, че Българската банка за развитие  ще приложи такъв инструмент, ние също го прилагаме. Считаме, че това е най-подходящият отговор на ситуацията, така че да облекчим финансовия товар върху всички компании и да дадем малко повече увереност на банковата система, която да изиграе своята роля в подпомагането на бизнеса”, каза Георгиев.

Държавата поема и част от осигуровките по схемата 60 на 40 (ВИДЕО)

Според него портфейлната гаранция е най-удачният продукт, който би могъл да се използва като антикризисна мярка. „Хубавото при него е, че той може да остане да се ползва и след изтичането на периода на извънредното положение. Удачен е и за възстановяване във времето, в което банките биха били несигурни да кредитират бизнеса. Но с помощта на една такава гаранционна схема те могат да имат увереност да го правят”, допълни още той.

 

 

Георгиев внесе яснота за инструмента, който е предвиден за най-малките участници в стопанския живот – микропредприятията. „Подготвили сме схема, която да осигури финансиране за техните начинания под формата на кредити. Разработваме схема тези кредити да са безплатни за тях”, уточни изпълнителният директор на „Фонд мениджър на финансови инструменти в България”.

Подробности за условията на кандидатстване ще бъдат съобщавани от търговските банки, след като бъдат сключени договорите с тях.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО