Това съобщиха на сутрешния брифинг от Националния оперативен щаб

865 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас. Общо за последните 24 часа новите положителни проби са 40, като 2 от тях са на деца –2-месечно бебе от Бургас и дете на 9 години от Паничерево. Това съобщиха на сутрешния брифинг от Националния оперативен щаб.

По градове новите случаи са: в София - 15, във Видин – 9, в Стара Загора – 5, в Бургас - 4, в Хасково – 3, в Благоевград, Габрово, Русе и Сливен по 1. 16 от новозаразените са в болница. 

Активните случаи в цялата страна са 671. 510 от заболелите са в София. 

А на този фон броят на медиците не спира да расте. Инфектираните вече са 69.

„Във Видин ще се наложи да бъде затворено неврологичното отделение поради липса на персонал. Неврологичните случаи се насочват към Лом”, обясни ген. Мутафчийски.  

„Нямаме тежко болни, слава Богу. Трябва да отбележа, че по-голямата част от медиците, които са заразени, не са в COVID-отделения а в други отделения поради неразпознати случаи на заразени”, обясни ген. Мутафчийски.

В условията на криза медиците няма да връщат пациенти.

И от щаба следят ситуацията в кварталите „Факултета” и „Филиповци”, където броят на положителните случаи нараства.

 

 

„ Жандармерията и полицията продължават да изпълняват своите служебни задължения в условията, в които са принудени да работят. Но пак напомням такива събирания са абсолютно забранени”, заяви ген. Мутафчийски.  

От щаба имат изготвен план за етапите на разхлабване на мерките, но е рано за реализирането му.

„Има разчертан план и следим внимателно какви са тенденцията в света, за да можем да си сверим нашите планове. Редица държави в Европа възобновяват поетапно работата на редица сектори, които  никога не са забранявани в България”, коментира ген. Мутафчийски.

Излекуваните от коронавирус пациенти са 153-ма.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!