Жителите на квартала заподозрели измама, защото мъжът правел списъци за храна, като включвал само свои близки

Ромски лидер е бил набит от своите. Случаят е от Русе, а причината - не се разбрали за хранителните пакети, които се раздават от Червения кръст. Хората от кв.“Тракцията“ заподозрели измама, защото, според тях, мъж, представящ се за доброволец на БЧК, правел списъци за получаване на хранителни пакети, като включвал само свои приближени.

Други пък твърдели, че са им искани по пет лева, за да попадне името им в списъка. Проверка на NOVA установи двама потърпевши ромски лидери. А от русенския клон на БЧК обясниха, че организацията никога не взема пари, а имената на нуждаещите се, се одобряват от социално подпомагане.

Иван Калинов твърди, че е председател на Национален съюз за защита и подпомагане на ромите и представител на Световния ромски съвет. Той разказа, че разбрал за напрежението от телефонно обаждане на координатора на неговата организация в квартал "Тракцията". Човекът му се оплакал, че е бит от своите. Ромският лидер отишъл на място и също бил нападнат, но отказа да каже от кого. Не крие обаче, че имало напрежение в махалата заради помощите от Червения кръст.

Хората в "Тракцията" не крият, че са ядосани на ромския лидер. Според тях човек от организацията на Калинов обявил, че е представител на БЧК и ако искат да получат хранителен пакет като помощ, трябва да платят такса. Той поискал от всяко семейство по 5 лв., за да бъде включено в списъка. Затова хората подозират, че щели бъдат ощетени. Отричат някой от двамата представители на организацията да е бил набит, но твърдят, че ако това се повтори, ще има саморазправа. От Червения кръст за пореден път обясниха, че организацията е хуманитарна и не взема пари от тези, на които помага.

Друга част от ромите в Русе пък твърдят, че в складовете на БЧК  имало храна, но не се раздавала на нуждаещите се. От хуманитарната организация обясниха, че се чака одобрението на социалната служба за хората, които са включени в списъците. Акциите за раздаване на хранителни пакети в Русе са няколко, организирани не само от БЧК, но и от общината.

Репортер: Наталия Йорданова

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.