Установени са нарушения на противоепидемичните мерки

След отварянето на заведенията на открито тръгват масови проверки за спазване на санитарните правила. Освен инспектори от Регионалните здравни инспекции, в тях участват и полицаи. Проверките започнаха от Пловдив.

2 408 са общо случаите на COVID-19 у нас

Христо работи в заведение в културния квартал на Пловдив Капана. Всяка сутрин подрежда масите и измерва има ли нужното отстояние между тях. Ресторанти и търговски обекти са проверявани от 10 екипа с представители на "Икономическа полиция" и здравни инспектори.

„През почивните дни на територията на областна дирекция на МВР-Пловдив ще се извърши съвместна проверка с РЗИ, областна дирекция по безопасност на храните, икономическа полиция и охранителна полиция. Ще се проверяват търговски обекти, ресторанти, питейни заведения и кафе аперитиви, като ще се следи за спазване на мерките, разписани в заповедите на министъра на здравеопазването“. Това заяви Георги Казаков, който е началник на сектор „Икономическа полиция“ – Пловдив.

 

 

„Следим дали се спазва забраната за клиенти в затворени заведения, дали се спазват отстоянията, както и дали персоналът на заведенията носи маски“, каза още Казаков.

До момента са проверени близо 100 обекта. Два от тях са затворени заради неспазване на санитарно-хигиенните изисквания. Служителите на "Икономическа полиция" ще следят и за данъчни нарушения.

 

Инспекторите стриктно следят за спазване на забраната за клиенти в затворени пространства. До момента са глобени 11 сервитьора заради липса на предпазна маска. Акцията в питейните заведения продължава и през трите почивни дни.

„Носенето на маски от персонала е важно, за да не се разпространява евентуална зараза сред клиентите, които не са задължени да носят на открито предпазна маска. Важно е масите и столовете да се дезинфекцират след всеки клиент“, каза Красимира Кръмпотич от РЗИ-Пловдив.

„Функцията на Агенцията по храните е да следи за безопасността на хранителните продукти, които се предлагат в заведенията. До момента няма констатирани нарушения“, заяви д-р Николай Петков от ОДБХ – Пловдив.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Илиян Велков

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.