79 са потвърдените случаи за последното денонощие

За изминалите 24 часа за коронавирусна инфекция са изследвани 2776 души. От тях 79 са дали положителен резултат. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на заразените с коронавирус в България вече е 3984. 

Има и осем починали пациенти с COVID-19. Общо излекуваните са 2171, а 341 души са настанени в болница. В интензивни структури се намират 11 от тях.

„Не може да се каже, че сме изпуснали положението. И СЗО, и правителството, и Щабът постоянно казваха, че трябва да се научим да живеем с вируса. Българинът обаче сметна, че вирус вече няма и спря да се страхува. Заразата обаче продължава да е България и броят на положителните проби и хоспитализирани пациенти го доказва”, заяви директорът на РЗИ - София д-р Данчо Пенчев.

 

 

А Здравното министерство вече мисли как да се реши проблема с тестването преди влизане в болница. "Ще се направи една стройна система за триаж на хората, които трябва да бъдат тествани", добави д-р Пенчев.

След направените тестове в БСП вече е ясно - четирима са дали положителни проби за COVID-19. Сред тях са народният представител Николай Цонков и общинският съветник Николай Николов. Всички са в добро общо състояние, без симптоми на заболяване.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата с положителни проби е както следва: Благоевград - 1; Бургас - 4; Варна - 2; Велико Търново - 1; Враца - 1; Кюстендил - 1; Пазарджик - 3; Перник - 1; Пловдив - 1; Разград - 2; Сливен - 6; София област - 13; София град - 32; Стара Загора - 5; Търговище - 1; Ямбол - 5.

Данните в Националната информационна система сочат, че у нас коронавирусна инфекция е констатирана при 364 медици. 6 нови случая са установени през последното денонощие - трима лекари и три медицински сестри. Според системата общият брой на заразените медици обаче скача с 21. От здравното министерство поясниха, че останалите 15 случая са регистрирани в периода 17-21 юни, но едва вчера, 22 юни, е отразена професията на установените тогава заразени.   

Починалите лица, при които е доказан новият коронавирус са 207, като случаите от изминалото денонощие са 8. Починали са жена на 73 г. с пневмония и сърдечно заболяване, мъж на 71 г. с пневмония и множество придружаващи заболявания, жена на 76 г. с диабет, мъж на 78 г. със сърдечно и белодробно заболяване, мъж на 65 г. с диабет, сърдечно и бъбречно заболяване; жена на 57 г. с диабет и сърдечно заболяване; мъж на 61 г. с пневмония и хронично белодробно заболяване, жена на 67 г. с пневмония, за която няма информация за придружаващи заболявания.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК