До напрежението се стигна, след като те поеха потока от болни от Доспат и Сърница

Нито един от 230-те души персонал на болницата във Велинград не е подал молба за напускане. Лекарите категорично са против да поемат всички случаи от Сърница, Ракитово и Доспат, тъй като болницата няма капацитет да лекува повече от петима пациенти с коронавирус.

В болницата работят 230 медици. Причината за решението им беше несъгласие с условията, при които работят и трябва да лекуват пациентите с COVID-19. Лекарите твърдят, че нямат необходимите условия, че има смесване на потоците и невъзможност да ги разграничават. Има ли решение на казуса и какво е то?

 

 

В момента при капацитет от пет души, в COVID-19 сектора лежат 6. А други седем са в изолатор и се чака потвърждение на техните проби. Болницата няма отделен вход, през който да влизат заразените и това е риск за смесване на потоците

Огнище на COVID-19 в Мондрагоне: 49 българи с положителни проби

„По повод на възникналото напрежение проведохме извънредно заседание на Областния кризисен щаб. На него присъства и управителят на МБАЛ Велинград д-р Жеко Чешмеджиев, който увери, че подадени оставки няма и болничното заведение работи нормално. Утре ще бъде проведена и среща с медицинските работници, за да изложат те своите притеснения”, обясни областният управител на Пазарджишка област Стефан Митрев.

 

 

Той добавя, че при нужда гражданите могат да са сигурни, че ще получат адекватна медицинска помощ.

ПО ВРЕМЕ НА ЕПИДЕМИЯ: Колективна оставка в болницата във Велинград

„Правим всичко по силите си да обособим сектор за болните с коронавирус. Направили сме и всичко възможно екипите на болницата да не се смесват. Опитваме се да вземем всички мерки, за да не се стигне до разпространение на заразата”, каза д-р Жеко Чешмеджиев.

От Здравната инспекция заявиха, че болницата във Велинград сама е поискала да лекува болни с COVID-19 и становището на лекарите сега ги учудва. Здравните власти имат готовност да пренасочат пациентите.

 „В Пазарджик има лечебни заведения, които могат да поемат болни. В момента разполагаме със 77 свободни места, които могат да бъдат заети, но болниците в Пазарджик, включително и частните болници в града имат готовност”, каза д-р Фани Петрова директор на РЗИ – Пазарджик.

„Проблемът е, че капицетът ни е запълнен и за това търсим помощ от съседната болница, с която всъщност ни дели една ограда. Тя не поема никакви отговорности спрямо тези пациенти”, казва д-р Копишева от МБАЛ – Велинград.

Утре лекарите ще се срещнат с шефа на ПГ по здравеопазване Даниела Дариткова.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК