Оборудване от толкова висок клас се инсталира за първи път в България

Последно поколение 3 тесла магнитен резонанс, модел Signa Architect на GE, беше открит днес в УМБАЛ Св. Иван Рилски – София. На церемонията присъстваха министърът на здравеопазването, г-н Кирил Ананиев, зам.-министърът на здравеопазването - д-р Бойко Пенков, д-р Нигяр Джафер - член на парламентарната комисия по здравеопазване, съветникът на президента по въпросите на здравеопазването - Гълъб Донев, депутати и медицински специалисти.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Апарат от толкова висок клас (последен за GE) се инсталира за първи път в България, а в Европа има само още 9 подобни машини.

„Стартирахме този проект преди 5 години, преминахме през много трудности, но се радвам, че днес имаме възможност да се похвалим, че той вече е факт. Инвестицията в новото оборудване е на стойност над 6 млн. лева и е изцяло на болницата“, каза изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Антон Петков.

„Радвам се, че в тези предизвикателни времена, има болници като УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, които инвестират във важни неща като нова техника за диагностика на пациентите“, допълни здравният министър Кирил Ананиев.

„Още от утре новият апарат ще работи с пациенти“, обясни д-р Марин Пенков, началник на Отделението по образна диагностика, който представи пред журналистите и гостите основните характеристики на машината.

Благодарение на специфичните си характеристики, апаратът скъсява времето за изследване на пациентите наполовина, осигурява много по-ясен образ и възможност да се изобразят в по-голям детайл по-малки структури. Това го прави незаменим при онкологично болни, при които ще помогне за съвсем ранна диагностика. Освен това той позволява скениране на цяло тяло (което досега беше или невъзможно с конвенционалните апарати или отнемаше твърде дълго време) без каквото и да е лъчево натоварване.

Още гледайте във видеото