Сградата се намира в центъра на София

Прокуратурата започва проверка в Министерството на културата заради строежа на небостъргач на 50 метра от сграда, паметник на културата в центъра на София.

Това обяви пред NOVA главният прокурор Иван Гешев. а след проверка на място, строежът на „ай тауър” е спрян със заповеди на националния строителен контрол.

ВАП изиска ДНСК да провери строежа на небостъргач в центъра на София

Проверката от страна на строителния контрол е била назначена от Върховната административна прокуратура. Тя е установила, че строежът на небостъргача зад мен попада в охранителната зона на Министерството на земеделието, което се намира от другата страна на булеварда и е културна ценност с категория „национално значение”. За да има право да се строи тук е нужно разрешение от страна на културния министър. А той го е дал, според прокуратурата, в грубо нарушение на Закона за културното наследство.

Проверката на Върховната административна прокуратура започнала след публикации в медиите, че строежът на небостъргача е незаконен. Последвала инспекция от строителния контрол и се натъкнали на нарушения.

ВАП иска от Фандъкова проверка на поддържането на зелената система на столицата

Според доклада от инспекцията на ДНСК, „Ай Тауър’ попада в защитената зона на резервата „Сердика- Средец”, както и в охранителната зона на Министерството на земеделието и храните. И е задължително съгласуването с културното министерство, за да има разрешение за строеж. Процедурата разясняват от местната управа. „Трябва да се направи така, че паметникът на архитектурното или на друго културно наследство трябва да се съхрани и да не бъде заплашен от увреждане”, каза Димитър Божилов, кмет на район „Триадица”.

Преди месец и кметът на района стигнал до прокуратурата заради небостъргача. Причината – получил известие от строителя, че ще се лее бетон и се налага затваряне на улици в центъра на София. „Този график, който дойде при нас, ние не сме го съгласували, а сме го препратили към прокуратурата, тъй като публично от техния сайт беше оповестено, че там е започнала преписка по отношение на този обект”, допълни Божилов.

ВАП сезира Фандъкова да провери строежа на вила „Аглика“

В крайна сметка проверката на строителния контрол установява, че строежът се изпълнява без съгласуване с Министерството на културата. И строежът е спрян. А специализираната прокуратура - сезирана.

Според държавното обвинение ден преди строежът да бъде спрян,  министърът на културата съгласувал проекта в, цитирам, грубо нарушение на разпоредбите на закона за културното наследство.  Главният прокурор не изключи възможността за арести.  „Това е преценка на наблюдаващите прокурори , очаквайте всичко от нас, всичко, което е в рамките на закона и е в интерес на българските граждани”, каза Иван Гешев.

От Министерството на културата ни отказаха коментар по случая.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.