330 са новите случаи на короанвирус за последното денонощие

Стремителен ръст на заразените с коронавирус у нас. Само за последните 24 часа са регистрирани 330 заразени с вируса. Данните са от националната система и идват в първия ден, в който правителството реши да върне част от мерките срещу разпространението на заразата. От полунощ затвориха всички дискотеки и барове на закрито. на открито могат да работят само с 50 процента от капацитета си. Забранено е и събирането на повече от 30 души на открито и закрито. Всичко това - на фона на закана за още по-строги и масирани проверки.

Те започнаха още от днес. На прицел бяха заведенията в София. Глобите за неносене на предпазни средства започват от 300 лева и могат да стигнат до 1000 лв., но актовете могат да се обжалват.

След като здравните власти  установиха, че самодисциплината не е достатъчна, щурмуваха молове и заведения. Проверяваха се както клиенти така и самите търговски обекти. Като за нарушение се брои не само липсата на маска, а и неправилното ѝ носене.

За по-малко от час в един от столичните молове бяха наложени 3  акта за липса на маска. Глобен бе продавач-консултантът Михаил Иванов.

„Няма да ви глобим, ако маската е поставена плътно и покрива носа или устата, т.е. тип лигавник не се води защитна маска показвам се счита че маската е показана правилно. По този начин, когато кихаш се разпръсква всичко около теб”, му обясни д-р Ина Балабанова, главен инспектор от РЗИ-София.

„Аз искам да го обжалвам това нещо, каза ми се, че може да стане по-зле, ако се обжалва, но аз ще го обжалвам, защото искам да си търся правата”, отговори той

Агенцията за безопасност на храните проверяват какво е състоянието в кухнята, дали масите са на метър и половина разстояние, дали персоналът носи лични предпазни средства и дали след всеки клиент се почиства. „Навсякъде трябва да има дезинфектанти за повърхности, за под и за ръце”, каза Георги Гоцов от БАБХ.

Освен самите търговци, на глоба подлежат и клиентите на търговските обекти. А за да има ред и дисциплина и да не се стига до финансови санкции още на входа на големите магазини се правят проверки и не се допускат неподготвени клиенти.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.