Държавата дава по 35 евро за всеки турист, дошъл на почивка у нас

До дни започва субсидирането на чартърните полети към България. Държавата дава по 35 евро за всеки турист, дошъл на почивка у нас. В „Слънчев бряг” министърът на туризма Николина Ангелкова обсъди с хотелиери и туроператори вариантите за справянето с критичната ситуация в туризма това лято.

В момента курортът работи едва с 5 % от своя капацитет, затова голяма част от хотелиерите са на мнение,че ако няма промяна в ситуацията, в края на месеца могат да затворят. Всички обаче са обединени около мнението, че независимо,че сезон 2020 може да бъде наречен „ отписан” , то трябва да започне незабавна подготовка на сезона за следващата година,като той също се очаква да бъде изключително труден.

Сериозен проблем с избора на България като лятна дестинация за туризъм в условията на пандемия отчита туристическият бранш. В Слънчев бряг отворилите хотели работят с 5 до 20 % от капацитета си. „Всеки ден се събуждаме буквално дали ще прочетем коя поредна държава въвежда карантина за България.,което на практика обезсмисля”, коментира хотелиерът Теодор Пастармаджиев.

Затова всички очакват следващата седмица да стартира програмата за държавна субсидия от 35 евро на самолетна седалка. „Очакваме да се финализира и одобрението от Европейската комисия,по-скоро да се формализира и да стартираме тази програма, която е ключова по отношение на избора на нашата страна като дестинация”, поясни министърът на туризма Николина Ангелкова.

Въпреки сложната епидемичната обстановка се очаква да продължи чартърната програма,чрез която основно пристигат туристите в двата национални летни курорта „Златни пясъци” и „Слънчев бряг”. „Очакваме от Германия да продължат чартърните програми,,от Нидерланция от Белгия, от Полша,надявам се и от Чехия”, допълни Ангелкова.

За да се осигурят спокойна почивка на гостите по българското Черноморие вече работят и екипите на Комисията за защита на потребителите, които извършват проверки по плажове и търговски обекти. „Да не се стига до ситуация,в които те са заблудени и принудени впоследствие да плащат за нещо, което не са използвали или не са  знаели, че трябва да заплащат допълнително”, поясни председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Хотелиерите в „Слънчев бряг”, заедно с министерството на туризма смятат,че вече трябва да се мисли за следващия сезон

 Може би трябва да се обърнем към сезон 2021,защото той ще бъде и подготовката за него изключително труден и да може да започнем много по-рано с някаква стратегия. Защото 2020 година за съжаление вече може да я отпишем”, категоричен е Пастармаджиев.

Репортер: Цеца Алексова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.