Преди три месеца Зоран Заев подаде оставса

Социалдемократите на Зоран Заев печелят изборите в Северна Македония. Резултатите не са окончателни. След преброяването на 96% от бюлетините проевропейската партия води с около 1,5% пред националистите от ВМРО-ДПМНЕ.

Ключови избори в Северна Македония

Демократичният съюз на етническите албанци взима малко над 11%. В досегашния парламент те бяха съюзници на Заев и помогнаха за ратифицирането на договорите с България и Гърция. Прогнозите сочат, че и в новото народно събрание двете партии биха имали мнозинство.

„Идеята за интеграция победи идеята за изолация. Стремежът да се върви напред надделя над този, който искаше да се връщаме назад. Идеята за обединение на обществото победи псевдопатриотизма, конфликтите и разделението”, заяви Зоран Заев.

Изборите бяха предизвикани от неуспеха на Северна Македония да се сдобие с дата за начало на преговорите за влизане в Европейския съюз. Премиерът Заев подаде оставка, парламентът беше разпуснат, а пандемията отложи вота с 3 месеца.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.