Екоминистърът обвини кмета на Сапарева баня, че позволява на автомобилите да преминават

Нужни са законови промени, за да няма джипове в защитените части на Рила. Мнението е на кмета на Сапарева баня, който вчера беше критикуван от екоминистъра, че допуска автомобили до Седемте рилски езера.

Джипове продължават да превозват туристи в Рила

След острите думи на екоминистъра вчера, днес кметът на Сапарева баня Калин Гелев заяви, че няма ход, с който да спре навлизането на джипове в планината. Той обясни, че забранителен знак и бариера има, а за спазването им трябва да следи полицията.

„Общината няма контролни функции. Всяка година по надлежния ред са уведомени полицейският участък и ДАИ. Това са органите, които трябва да упражняват контрол”, посочи Гелев.

Според него превозвачите са местни хора, които, при липсата на какъвто и да е контрол, махат бариерата и влизат в гората.

„Местни хора са, със сигурност. Голяма част от тях ги познавам - многократно сме говорили, но пропуските в нормативната уредба явно им дават право да извършват своеволия”, добави още кметът на населеното място.

 

 

Превозът с джип струва 30 лева на човек в двете посоки. Обикновено превозвачите използват моментите, когато лифтът е претоварен и предлагат на туристите да не чакат на опашката.

„Хората, които упражняват този превоз с тези джипове, го извършват незаконосъобразно, без съответните разрешителни, без да плащат. Таксите, които събират от посетителите, не ги отчитат никъде”, обясни директорът на Национален парк „Рила” Красимир Андонов.

Тази сутрин до 10 часа бариерата беше охранявана от самия директор на парка. Когато той пое дневните си задължения, районът остана отново пуст и без охрана. Джиповете тази сутрин обаче ги нямаше.

Повече гледайте във видеоматериалите. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.