Те са поставени под домашна карантина

Шестима медици от Спешния център в Пазарджик са с положителни проби за коронавирус. Заразени са лекар, двама специалисти по здравни грижи, санитар и двама шофьори на линейки. Те са на възраст от 27 до 60 години.

Четирима от Община Пловдив с коронавирус

Всички те са поставени в домашна карантина. Изследва се целият медицински персонал, като вчера са взети 30 проби, днес се взимат още 21 и се очакват резултати. Извършва се и засилена дезинфекция на помещенията.

Директорът на ЦСМП трябва да представи план за действие и осигуряване на непрекъснат работен процес при отсъствие на голям брой персонал. Освен това е задължен да провежда всекидневен мониторинг върху използването на лични предпазни средства от служителите, съобщиха от РЗИ-Пазарджик.

РЗИ: Болницата в Добрич не е спазвала изискванията при COVID-19

Сред заразените през последното денонощие общо 9 души в областта са още три жени, сред тях и медицинска сестра от Дорково, която се лекува в болница във Велинград. През последното денонощие са починали двама души - 80-годишна жена от Драгиново, лекувана в пловдивската болница "Света Каридад" и пазарджиклия на 43 години, който е бил в "Пирогов". И двамата са имали съпътстващи заболявания.

Заразата в Центъра за спешна помощ е пламнала от 68-годишен фелдшер, който след едномесечен болничен и претърпяна операция се е върнал обратно на работа.

„Фелдшерът както казах е в COVID-19 сектора на Инфекциозното отделение към МБАЛ- Пазарджик и в тежко общо състояние. Останалите са без симптоматика и са на домашна изолация. Предприемат се всички възможни противоепидемични мерки. На първо място дезинфекция на помещенията и на линейките. Прави се ежедневен мониторинг спазват ли мерките и носят ли предпазни средства екипите. Както разбирате не може да затворим центъра и да оставим Пазарджик без Спешна помощ”, казва д-р Магдалена Станева РЗИ – Пазарджик.

„Никога не знаеш на какво отиваш, защото случаите са различни. Прикриват се по някой път. Не се казва истинската диагноза. Но това е рискът на професията все пак”, казва шофьорът на линейка Петко Стоименов.

„Това е убийствено просто. Оказа се, че вирусът за мен е като една руска ролетка - един го поваля, смъртоносно, фатално, а другият го кара все едно, че няма вирус. Така че наистина е страшно”, казва мед. Сестра Надежда Вергиева.

Здравната инспекция е поискала ежедневен мониторинг върху използването на лични предпазни средства. Както и да се набавят лекари, които да попълнят графика на липсващата смяна.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си