В щата горят поне 35 големи пожара

Повече от 10 души са загинали в големите пожари в САЩ. Огънят унищожи 5 градчета в Орегон. Властите се опасяват, че може да има и още жертви.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Два от изгорелите градове не са малки. Имат общо над 10 000 души население. Огънят дошъл толкова бързо, че много хора нямали време да вземат нищо от домовете си, преди да се евакуират.

 

Видео: Руптли

Засега не е възможно да се направи оценка на броя на загиналите и материалните щети. Пожарите продължават да горят и най-засегнатите райони са недостъпни.

Пожар унищожи цял град в САЩ

„Очакваме да има големи загуби. Както материални, така и загуба на човешки животи. Може да се окаже, че това е най-смъртоносното бедствие в историята”, обяви Кейт Браун, губернатор на Орегон.

 

Видео: Руптли

Пожарите в Орегон са само част от бушуващите по цялото западно крайбрежие на САЩ. В Калифорния тази вечер потвърдиха смъртта на седем души. Те са загинали при различни инциденти в област Бют, където миналата година пожарите взеха десетки жертви. Повече от 100 000 домакинства са без ток, като ремонтни работи в момента са невъзможни.

А в Сан Франциско караха на фарове и през деня заради огромните количества дим. Няколко часа след изгрева слънцето още не се беше показало през пушека от пожарите. Огънят осветяваше небето в неестествен, оранжев цвят. Неблагоприятните метеорологични условия, с високи температури и силен вятър, ще се запазят днес и утре.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.