Все още властта не е потърсила синдиката на служителите от МВР

Полицаите в страната са в стачна готовност. Те настояват заплатите им да бъдат увеличени от януари и не разбират защо не са включени в списъка с ведомства, чиито възнаграждения са увеличени заради коронакризата.  

„МВР беше изключена от борбата с пандемията. Колегите доста се поразсърдиха и настояха да се предприемат някакви мерки. Въпросът не е само до пари, нещата стават принципни. След медиците хората от МВР са тези, които се сблъскват с вируса”, посочи в студиото на „Здравей, България” Илия Хрисимов - член на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Полицаите готови за протест, ако заплатите им не бъдат увеличени от януари

Той коментира, че исканията не идват заради повишената работа на органите на реда около протестите. „Ние опитахме да повдигнем въпроса през септември пред министерството. Нямаше никакъв отговор. Преди две седмици направихме опит да стартираме официално преговори за увеличение”, добави синдикалистът.

Хрисимов обясни, че от системата желаят да бъдат признати наред с колегите им, които са получили повишение заради борбата си с коронавируса. Така да се получи ръст на възнагражденията с 30%.

„Оценката на работа на служителите в МВР по време на пандемията беше положителна”, допълни Хрисимов. 

Той внесе яснота колко ориентировъчно са заплатите на служителите в системата на МВР. „Един новоназначен полицай започва на около 900 лева. За да може да се намират кадри, тя би следвало да бъде около 1 200 лв”, уточни представителят на полицаите. 

Хрисимов заяви, че все още властта не е потърсила синдиката след като оттам официално заявиха намерението си за протест. Той бе категоричен, че полицаите не могат да застанат заедно с протеста пред Министерския съвет. 

Повече гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.