Това заяви държавният глава

„Надявам се, че Конституционният съд ще защити нашата Конституция от невежеството и гаврата, които се поднасят от управляващите”. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията пред Паметника на летеца в София по повод бойния празник на Военновъздушните ни сили. Преди няколко дни държавният глава сезира съда с искане да бъде обявено за противоконституционно решението за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България, прието от Народното събрание.

 

 

Радев коментира и военната авиация на страната, като изтъкна, че се нуждаем от най-малко 16 нови изтребителя.  Според него, ако се стигне до закупуване на още изтребители, задължително  трябва да се отчете военната експертиза. „На авиацията трябва да се гледа като на средство за отстояване и гарантиране на националния интерес. Когато на нея се гледа като на средство за политически интереси и се погазва военната експертиза, това винаги излиза скъпо. Води до прахосване на обществен ресурс, занижени способности и загуба на човешки животи”, категоричен беше Радев. 

Президентът сезира КС за комисията за Конституцията

Президентът коментира и предстоящото заседание на българо-македонската комисия, която се събира за първи път от няколко месеца насам.

„Тези хора са професионалисти в своята област и отдадени на България. Както досега те ще търсят и отстояват историческата истина и българския национален интерес. Посланието ми е повече към политиците, които взимат решения. Те не могат да абдикират от този важен за България и Северна Македония процес”, каза Радев. 

Той е на мнение, че трябва да се намери политическо решение, което да утвърди всички принципи на добросъседството. „Това е отговорност преди всичко на страната кандидат за членство в Европейския съюз”, добави още държавният глава. 

Компромиси според него обаче не могат да бъдат правени с история, идентичност, език и искания за национални малцинства.  

Тепърва ще стане ясно и дали новите самолети може наистина да са на изплащане, както се надява властта в България. Държавният глава и министърът на отбраната участваха в церемонията по случай Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили. Президентът прие почетния караул. Бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на българския летец в София. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.