Полицейското присъствие бе засилено

Днес в София се проведе пети голям протест. Въпреки дъжда, десетки хора се събраха в Триъгълника на властта, за да изразят недоволството си от управляващите. Малко след 20.00 ч. протестиращите тръгнаха на традиционното си шествие към "Орлов мост". Част от тях се отделиха и се събраха пред храм-паметник "Александър Невски", където прочетоха молитва.

След това всички протестиращи се отправиха към сградата на БНТ, където се опитаха да влязат, но бяха спрени от полицаите. Стигна се и до напрежение. Недоволните мятаха яйца по сградата на телевизията. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По-рано, още в началото на протеста, недоволните направиха шествие към Софийския университет. Причината бе получена информация, че при Ректората има група студенти, които искат да се присъединят към протеста, но полицията не ги е допуснала. До напрежение обаче не се стигна, а двете групи се срещнаха на жълтите павета и продължиха към бул. "Цар Освободител". 

Снимка: Владислава Тричкова, NOVA

Полицейското присъствие в района беше засилено. Органите на реда проверяваха щателно идващите на протеста. Имаше и КПП-та. Полицаите на първа линия носеха жилетки с надпис "антиконфликт". Органи на реда за пореден път влязоха в палатките на майките от "Системата ни убива", за да търсят опасни предмети. 

„При нас никога не е имало нещо нередно. Бяхме сложили в кутия боичките и нещата които взимат”, каза Вера Иванова от „Системата ни убива”.

Организаторите от "Отровното трио" съобщиха, че това е последният голям протест в този формат. Тази вечер в протеста участваха и четирима евродепутати – трима дойдоха лично, а един се включи онлайн. Речите им бяха прожектирани върху сградата на бившия Партиен дом.

„Колкото и да омаловажават протеста, от него има успех”, каза организаторът Светослав Трайков.

 

Исканията на протестиращите остават същите – оставка на правителството и главния прокурор, както и машинно гласуване. 

Снимка: Владислава Тричкова, NOVA

Репортери: Владислава Тричкова, Паулина Найденова

Недоволните готвят пети Национален протест

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.