Девет от новите кардинали са на възраст под 80 години и имат право да се кандидатират за следващ папа

Папа Франциск назначи 13 нови кардинали, включително архиепископа на Вашингтон Уилтън Грегъри. 73-годишният мъж ще бъде първият афроамерикански архиепископ, който ще носи червена шапчица, съобщава БГНЕС.

Папа Франциск подкрепи еднополовите бракове

В изявление от прозореца с изглед към площад "Свети Петър" папата каза, че 13-имата кардинали ще бъдат официално издигнати до новия си статут на церемония на 28 ноември.

Изборът на Грегъри беше похвален от защитниците на ЛГБТ общностите в САЩ, след като папата изрази подкрепа за гражданските съюзи между гей двойки.

В началото на кариерата си, когато Грегъри ръководеше епархията на Атланта, той написа положителна статия за разговорите си с католически родители на деца от ЛГБТ.

Сред другите нови кардинали са дългогодишният папски проповедник във Ватикана, италианският преподобни Раниеро Канталамеса, архиепископът от Кигали Антоан Камбанда, архиепископът на Капис Хосе Феурте Адвинкула и архиепископът от Сантяго Челестино Аос. Друг екзалтиран францисканец е монахът Мауро Гамбети, който отговаря за Светия манастир в Асизи.

Грегъри беше избран от папа Франциск миналата година за ръководител на престижна епархия в столицата на САЩ. Три пъти е бил ръководител на Американската епископска конференция.

Девет от новите кардинали са на възраст под 80 години и имат право да се състезават за следващ папа.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. 

Източник: Снимка: gettyimages