На хиляди километри от страната група родолюбци поддържа българския дух

На хиляди километри от страната, в американската столица Вашингтон, група родолюбци поддържа българския дух. И във времена на криза неделното училище "Христо Ботев" не затваря врати. Народните танци са с маски, но това не е повод заниманията да спрат.

В студио за латино танци в предградие на Вашингтон откриваме тези българи. Те са част от програмата на неделното училище Христо Ботев, което развива културна и образователна дейност в американската столица.

ТРИ ДНИ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ В САЩ: Рекорд на заболелите от COVID-19 и заковани витрини

Преди COVID-19  малки и големи са идвали в залата по три пъти седмично. Карантината обаче ограничава заниманията им.

“Идваме да се видим с познати. Контактите ни са ограничени. Това е и повод да поговорим български”, споделя Наталия Лоринкова.

В групата за народни танци има и семейство. Деница преподава български на американски дипломати, а Веско е инженер. Преди година вдигат сватба с 300 души по български обичай.

„Направихме една традиционна българска сватба по автентичен ритуал”, разказва Деница Маринова.

А как се танцува с маски. „ Има ли желание има и начин. Въпреки пандемията успяваме да тренираме и да се събирам”, категоричен е Веселин Маринов.

Въпреки епидемията академия „Христо Ботев” продължава своята дейност. Бойко Антонов е съосновател и административен директор. Разказва ни как се справя в ситуацията на почти пълна блокада.

ИЗБОРИ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ: Как се пазят във Вашингтон от COVID-19?

„Училището продължава да работи онлайн – дистанционно. Не е най-доброто, но тази възможност имаме”, посочва Бойко Антонов - съосновател и административен директор.  

Добрата новина е, че българските културни центрове оцеляват и в ситуация на криза.

„Българите в чужбина са родолюбци. Те милеят за родината си”, категоричен е Антонов. .

А денят завърши със състезание по Левски скок. Състезанието се провежда съвместно с училищен спортен клуб Васил Левски от Разград и всяка година събира десетки българи зад граница.

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.