Очаква се да бъдат доставени до 50 млн. дози в световен мащаб през 2020 г.

Съвместно разработената от Pfizer и BioNTech ваксина е показала ефективност от 90% за предотвратяване на инфекции с COVID-19 в рамките на третата фаза от клиничните ѝ изпитвания, предаде АФП. Защитата при пациентите е постигната седем дни след втората от двете дози и 28 дни след първата, сочат предварителните констатации.

Ваксината е тествана върху 43 500 души в шест държави и не са се появили никакви опасения за сигурността й. Компанията ще поиска спешно одобрение за употреба на медикамента до края на месеца. Ваксината използва експериментален подход, който включва инжектиране на част от генетичния код на вируса, за да обучи имунната система. 

"Този тип препарат няма одобрение още, затова извършваме прочуване за съвместимост върху повече от 40 хиляди души, за да установим дали има някаква нетолерантност, дори и рядка. Това, което установихме, е че страничните ефекти на ваксината са леки до умерени, няма тежки странични ефекти", посочва Угур Сахин, съосновател на "БиоНТех".

През декември се очакват резултати от оксфордската ваксина срещу COVID-19

„Първият набор резултати от нашето изпитване на ваксина за COVID-19 от фаза 3 предоставя първоначалните доказателства за способността й да предотврати COVID-19“, заяви председателят и главен изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла.

„Ние сме значителна стъпка по-близо до предоставянето на хората по целия свят така необходимия пробив, с който ще сложим край на тази глобална здравна криза. Постигаме този етап в нашата програма за разработване на ваксини в момент, когато светът има най-голяма нужда от това“, добави Бурла.

По прогнозни данни компаниите заявиха, че очакват да доставят до 50 милиона дози ваксини в световен мащаб през 2020 г. и до 1,3 милиарда дози през 2021 г.

Доналд Тръмп и Джо Байдън коментираха новото откритие. Тръмп написа в Twitter, че  "новината е страхотна".

Според Байдън "ваксината вдъхва надежда, но предстои дълга битка"

"Поздравявам брилянтните жени и мъже, които помогнаха за този пробив. Те ни дадоха повод за надежда", каза новоизбраният президент в изявление. И добави, че все още се борим с вируса и е важно да носим маски. 

ЕК: Няма да има достатъчно ваксини за европейците преди 2022 г.

В по-голямата част на света заболеваемостта от COVID-19 нараства, достигайки рекордно високи нива. Отделенията за интензивно лечение се запълват. Броят на жертвите също расте.

В очакването на ваксина, редица държави продължават да затягат мерките. Унгария налага частична блокада най-малко за един месец в опит да спре бързото нарастване на броя новозаразени. От утре затварят ресторантите, събиранията на големи групи хора са забранени, а вечерният час е удължен. Гимназиите и университетите минават на онлайн обучение, а в хотелите ще бъдат настанявани само хора, които пътуват по работа. Португалия също наложи блокада. 

"Мисля, че е добре, въпреки че ще нанесе щети на бизнеса и на хората. Но мисля, че мерките са адекватни за проблем, който продължава да съществува", посочва Мария.  

В страната беше въведен вечерен час. Хората няма да могат да напускат домовете си между 1 след обяд и 5 сутринта през уикендите в повече от 120 общини, включително Лисабон и Порто. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БГНЕС